Алергията е защитна реакция на имунната система

Какво представлява алергичната реакция?

Алергията е защитна реакция на имунната система на човека, провокирана от повишена чувствителност към субстанции, които обикновено са безвредни за организма. Клетките освобождават хистамини, като по този начин се предизвиква алергична реакция.

Какви са симптомите?

Симптомите могат да бъдат най-разнообразни, като зависят от това, каква е конкретната проява при отделния индивид.

- Кожни проблеми, като сърбеж, оток, екзема, възпаление, уртикария ;
- Кашлица;
- Кихане;
- Запушване на носа;
- Сърбежи в очите, носа и ушите;
- Течащ нос, запушен нос;
- Сърбящи и зачервени очи;
- Гадене, повръщане, диария.

Тези състояния по принцип може да бъдат симптоми и на много други заболявания, като например грип или кожна болест.

Кихането 3-4 пъти дневно е нормален механизъм, но ако то е повече от седем пъти, това може да е знак за алергична реакция.

По същия начин стоят нещата с кашлицата. Тя е нормален механизъм за очистване на дихателните пътища, но когато продължава във времето и е честа като проява, тогава една от причините може да е алергия.

Обикновено алергичната кашлица, кихането и течащият нос се свързват с респираторните проблеми, които тормозят хората основно през пролетта в домовете им или на работното място.

Какви са причините?

Човек се ражда с определен набор от гени, според които той може да е склонен към алергия и когато попадне в определена среда, в която е изложен на алергизиращ фактор развива клинична проява.

Видове алергии

- Хранителна алергия - Най-честите храни, при които има алергична реакция са:  Краве мляко; Яйца; Риба; Определени зеленчуци и плодове; Ядки. Хранителните алергии се проявяват основно чрез обриви, а понякога чрез повръщане и диария. Този тип алергии са по-типични при децата.

Респираторни алергени. В тази категория се включват полени, плесени, домашен прах, както и тези, които са предизвикани от някои животни. Обикновено проблемите започват с прояви в областта на очите и носа, като сърбеж и сълзене, кихане с отделяне на воднисти секрети. След това те се развиват в проблеми на малките дихателни пътища, когато се засяга бронхиалното дърво. В такива случаи хората усещат суха кашлица, свирене и тежест в гърдите.

Кожна алергия. Тя се е проявява при все повече хора. Към кожно-алергичните заболявания спадат: атопичният дерматит, уртикарията и контактният дерматит. Причините за такава реакция с кожни прояви може да бъде различна - контакт с алергени, при който се появяват обриви, сърбежи, зачервявания. Тест за алергии най-точно ще установи причинителя на дерматити.

Алергия към насекоми. Най-честите причинители на алергии са пчелите и осите, но могат да бъдат различни насекоми, включително и комарите. Тук е важно каква е степента на проявата – дали е локална реакция на мястото на ужилването или ухапването, или проявите са генерализирани.  Хората, които са предразположени към по-тежки реакции, е необходимо да взимат сериозни профилактични мерки. Те могат да включат приемането на една таблетка антихистамин по време на топлия сезон, например.

Алергия към козметика. Този проблем става все по-сериозен, предвид индустрията, която ни залива с всякакви продукти. Тук алергенът, който предизвика реакция, е т.нар. хаптен. Става въпрос за малка молекула, която сама по себе си не е алерген, но свързвайки се с молекула-носител се превръща в такъв. Подобни дразнители могат да бъдат никелът и кобалтът, различни парфюми, консерванти, оцветители, които се използват при много продукти. В резултат се появяват кожни обриви, които имат специфична морфология и са разпознаваеми от лекарите. Има определен тип козметика, която възстановява водно-липидната мантия на кожата и може да се използва с профилактична цел.

Алергия към лекарства. Всяко едно лекарство може да предизвика алергична реакция. Проявата е от часове до няколко дни, но е възможно да минат и седмици. В повечето от случаите симптом за непоносимост към лекарствата е кожният обрив. Често той е под формата на червени сърбящи петна, които се разпространяват по лицето, тялото и крайниците. Често се появяват и отоци, както и задух.

- Студова алергия. Тя се проявява обикновено през зимата, но има хора, които само при докосване на студени предмети получават реакция. Един от симптомите е уртикария или обрив по засегнатите части на тялото - ръце, крака... При фамилната студова уртикария се касае наследствено предразположение и може да бъде свързана с много други симптоми като повишена температура, болки в ставите, проблеми с очите. Лечението обикновено е с биологични лекарства.

Слънчева алергия се провокира от слънчевите лъчи. Проявява се със ситен обрив по кожата на части от тялото, които са изложени на пряко слънчево греене. Обривът е придружен с неприятен сърбеж и зачервяване.

Диагностика на алергиите

- Анамнеза
- Кожно-алергична проба
- Специфичен кръвно серумен тест
- Тест за алерген-специфични антитела

Кой е най-подходящият диагностичен тест, е индивидуално решение предвид особеностите на всеки отделен случай.  Изследванията трябва да бъдат назначавани от лекар.

Лечение на заболяването

Хипосенсибилизация – дълъг процес /около 3 години/, при който имунната система се пренастройва да синтезира друг тип антитела към съответния алерген и да не го разпознава като чужд.

Симптоматично лечение – с познатите на всички лекарства /антихистамини и локални кортикостероиди/.

Профилактика

Най-сигурният начин е да бъде премахнато излагането на алергена, но това не винаги е възможно. Здравословният начин на живот със сигурност помага да се преодолеят някои от непоносимостите.

Спортът е препоръчителен при респираторните проблеми. По отношение на храните, добре е да бъдат с колкото може по-малко консерванти, оцветители и подобрители, защото те действат  като хаптени.

При полените например няма как да се избегне сезонът, ако не мигрираме в други географски ширини за определен период от време. Предвидливо обаче може да избягваме масивната експозиция.

Галерия

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения