Артериална хипертония е повишено кръвно налягане

Какво е високо кръвно налягане?

Високо кръвно налягане или хипертония се появява, когато кръвното Ви налягане се повиши до нездравословни нива. Кръвното налягане показва съпротивлението, което кръвта среща, докато сърцето изпомпва кръв към кръвоносните съдове. Колкото по-тесни са артериите на човек, толкова по-високо е то.

В дългосрочен план повишеното кръвно налягане причинява увреждане на кръвоносните съдове и органите. С особена сила това важи за мозъка, сърцето, очите и бъбреците.

Повечето хора не знаят, че имат проблеми с кръвното. Често нищо не предполага проблемите. Заболяването се развива в продължение на няколко години.

Профилактиката е от огромно значение. Редовното измерване на кръвното налягане може да Ви помогне да установите рано наличието на проблем. Вземайки мерки може да се предотвратят здравословни проблеми, включително инфаркт и инсулт.

Какво причинява високо кръвно налягане?

Има два вида хипертония, които имат и различни причини.

Първичната хипертония се нарича още есенциална хипертония. Този вид хипертония се развива с течение на времето без установима причина. Повечето хора имат този тип високо кръвно налягане.

Комбинация от фактори може да играе роля за възникване на заболяването – определени гени, околна среда, остаряване.

Вторичната хипертония се дължи обикновено на заболявания на бъбреците, белите дробове, нарушения на съня, проблеми с щитовидната или други ендокринни жлези, странични ефекти на лекарства, злоупотреба с алкохол и други.

Какви са симптомите на хипертонията?

Хипертонията обикновено протича без симптоми и оплаквания. Това я прави коварно заболяване, защото може да протича с десетилетия незабелязано, докато уврежда съдовете и определени органи. Симптомите на тежка хипертония могат да включват: главоболие, задух, кървене от носа, зачервяване на лицето, виене на свят, болка в гърдите, промени в зрението, промени в урината.

Най-добрият начин да разберете дали имате хипертония е да измервате редовно кръвното си налягане, тъй като диагнозата не се поставя само след едно измерване.

Профилактичните прегледи при общопрактикуващия лекар, интернист или кардиолог, могат да установят наличието на повишени стойности на кръвно налягане. Това трябва да доведе до редовно проследяване, допълнителни инструментални изследвания като ЕКГ и дори лабораторни изследвания.

Как да разберем какво показва апаратът за измерване на кръвното налягане?

Най-правилно е кръвното налягане да се измерва в след поне 5 минути покой, в седнало положение, в спокойна обстановка, при комфортна температура. Обикновено при първия преглед Вашият лекар трябва да Ви измери налягането на двете ръце, за да установи дали има разлика. Нормално се очаква да има до 20 mmHg при измерване в рамките на 1 минута, като в противен случай трябва да се търсят съдови нарушения.

Отчитането на кръвното налягане се прави с маншет под налягане. За точно отчитане е важно да имате маншет, който да пасва на ръката Ви. Неподходящият маншет може да доведе до неточни показания. Показанията на кръвното налягане са различни за децата и тийнейджърите.

Две числа показват стойностите на кръвното Ви налягане: систолично налягане (когато започва да се чуват ударите на сърцето, първото число, „горна граница“) - показва налягането в артериите, когато сърцето Ви  изпомпва кръв; и диастолично налягане (когато заглъхват ударите на сърцето, второто число, „долна граница“) - отчита налягането в артериите между ударите на сърцето Ви.

Според измерените стойности се определят следните категории:
Нормално;
Повишено нормално – систолично налягане - между 130 и 139 mm Hg и/или диастолично - между 80 и 89 mm Hg;
АХ I степен –    при систолично    140 - 159 mmHg и/или диастолно е 90-99 mmHg;
АХ II степен –    при систолично    160 - 179 mmHg и/или диастолно е 100-109 mmHg;
АХ III степен –    при систолично    ≥180 mmHg и/или диастолнo ≥110 mmHg.

Измерени високи стойности на АН в домашни условия в комбинация със симптоми като болка в гърдите, главоболие, задух или зрителни промени, може да наложи преглед при лекар/спешно отделение и изключването на сърдечно-съдови усложнения.

Възможности за лечение на високо кръвно налягане

Редица фактори помагат на Вашия лекар да определи най-добрата възможност за лечение за Вас. Тези фактори включват кой тип хипертония имате и какви причини са установени.

Ако Вашият лекар Ви диагностицира първична хипертония, промените в начина на живот могат да помогнат за намаляване на високото Ви кръвно налягане. Ако промените в начина на живот сами по себе си не са достатъчни или има данни за начална увреда на определени органи, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства.

Ако Вашият лекар открие заболяване или друга причина, причиняващи Вашата хипертония, лечението ще се фокусира върху другото състояние. Например, ако лекарство, което сте започнали да приемате, причинява повишено кръвно налягане, Вашият лекар ще опита други лекарства, които нямат този страничен ефект.

Понякога хипертонията остава постоянна въпреки лечението на основната причина. В този случай Вашият лекар може да Ви предпише лекарства, които да помогнат за намаляване на кръвното Ви налягане.

Лечението на хипертонията може да се променя в течение на времето в зависимост от това как се повлиявате от терапията. Може да се наложи да опитате различни лекарства, докато намерите едно или комбинация от лекарства, които да контролират добре Вашето кръвно налягане в нормални граници.

Сред лекарствата, използвани за лечение на хипертония, са бета-блокери, диуретици, АСЕ инхибитори, ангиотензин II рецепторни блокери (ARB), блокери на калциевите канали, алфа-2 агонисти и други.

Промените в здравословния начин на живот могат да Ви помогнат да контролирате факторите, които причиняват хипертония. Това може да включва здравословна диета с наблягане на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба, намаляване употребата на сол; увеличаване на физическата активност (около 150 минути седмично с умерена интензивност); постигане и запазване на здравословно тегло; избягване и намаляване на стреса в работата и ежедневието; спиране на тютюнопушенето и ограничаване употребата на алкохол.

Високо кръвно налягане по време на бременност

Високото кръвно налягане по време на бременност е опасно състояние, както за плода, така и за жената.

Бременните жени с високо кръвно налягане са по-склонни да развият усложнения, наречени прееклампсия и еклампсия. Бебетата, родени от майки с хипертония, могат да имат ниско тегло при раждане или да се родят преждевременно. Затова кръвното налягане трябва да бъде следено и контролирано по време на бременността.

Употребата на лекарствени продукти по време на бременност е силно ограничена и терапия може да бъде назначена само от лекар специалист след внимателна преценка на съотношението полза-риск за майката и плода.

Изводи:

1. АХ е коварно заболяване с потенциално инвалидизиращи усложнения и дори смърт, което открито навреме може да бъде контролирано.

2. Целенасоченото търсене, профилактичните изследвания и прегледи могат да допринесат за откриване на безсимптомните пациенти.   

3. Воденето на здравословен начин на живот може да предотврати или забави появата на високо АН и да намали сърдечно-съдовия риск.

Галерия

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения