Храни, стимулиращи синтеза на колаген

Колагенът е най-широко разпространеният протеин в човешкото тяло. Колагенът е основна и свързваща структура в тялото, на второ място след водата. Изгражда 80% от кожата. Основен елемент в изграждането на ставни повърхности, костна тъкан, сухожилията и мускулите. След 20-25 годишна възраст обаче започва да намалява производството на колаген в тялото.

Какви са признаците при недостиг на колаген?

Признаците са ясно видими - суха, отпусната кожа, бръчки, скованост и болка в ставите, отслабени мускули, намалена подвижност.

Как да си набавим достатъчно колаген?

Можем да помогнем на тялото си да произвежда повече колаген като изберем правилното меню. Някои от храните не увеличават директно колагена, но съдържат съставки, които подпомагат образуването му.

Витамини

При включване на храни в менюто си, богати на витамини А, Ц и Е, ние помагаме на тялото си да произвежда повече колаген.

Витамин А е отговорен за възстановяването и съхранението на колагена. Морковите и останалите плодове и зеленчуци в оранжев цвят са особено богати на витамин А.

Хранителни продукти, съдържащи витамин Ц са цитрусите, ягоди, карфиол, касис, авокадо и зеленолистните зеленчуци  (особено тези с по-тъмно зелен цвят на листата - спанак, зеле, брюкселско зеле). Зеленолистните съдържат и трите важни за синтез на колагена витамини - А, Ц и Е.

Витамин Е е важен антиоксидант, който предпазва клетките от свободни радикали. Храни, съдържащи витамин Е са някои масла (слънчогледово, маслиново, от пшеничен зародиш), семена (тиквени семки, бадеми), авокадо, сьомга, зеленолистни зеленчуци.

Минерали

Важни минерали, които имат голямо значение за образуване на колаген са цинк и мед.

Цинкът участва в образуването на костна тъкан и колаген. Потиска разграждането на колагеновите клетки. Храни, богати на цинк са стридите, кашу, боб, нахут, тиквени семки.

Минералът мед осигурява правилното синтезиране на колаген. Храни, съдържащи мед са тъмен шоколад, спирулина, бадеми, телешки черен дроб.

Можем ли да си набавим достатъчно колаген само с храна?

За да се стимулира естественото производство на колаген в организма, е необходимо да се консумират достатъчно съставки от разнообразни храни в достатъчно големи количества, които тялото да може да усвои и използва максимално пълноценно. Тъй като това не е възможно винаги, рационален подход е да се употребяват колаген-съдържащи хранителни добавки.

Подходящи продукти

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения