Често задавани въпроси

За Ваше максимално улеснение, ние от Огафарм създадохме списък с най-често задавани от потребителите въпроси и съответно отговорите към тях. Но ако все пак не сме успели да помогнем за Вашето търсене или имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас. Ние с удоволствие ще съдействаме възможно най-бързо.

Хигиената на носа е нещо, което не е за подценяване. Колкото важно е да се мият ръцете и лицето, също толкова важна е и хигиената на носната кухина, защото носа е входна врата за навлизане на абсолютно всички бактерии, вируси и алергени в нашето тяло.

Прочети още >

Повишената кръвна захар е един от основните симптоми на т.нар. метаболитен синдром, който външно се проявява с наднормено тегло и повишена обиколка на талията – над 80 см при жените и 95 при мъжете.

Прочети още >


Аритмията е нарушение на сърдечния ритъм. Думата „аритмия“ идва от гръцки и буквално означава загуба на ритъма.

Прочети още >

Алергичният ринит, известен още като сенна хрема е непоносимост към полени – миниатюрни прашинки, които летят във въздуха при цъфтежа на различни треви и дървета.

Прочети още >

Синбиотик е комбинация от пробиотик и пребиотик. Те са комбинирани в една таблетка, капсула или саше. В по-голяма част от случаите, синбиотичните добавки се състоят от един или няколко щама (вида) пробиотици и поне един вид пребиотик Прочети още >

Остеоартроза е заболяване, при което се наблюдава износване на ставния хрущял. Този хрущял осигурява нормалната функция на ставите. Остеоартрозата обхваща главно големите носещи стави - те са тазобедрени стави, колен...

Прочети още >

Ексфолирането е процес, при който се премахват мъртвите повърхностни кожни клетки от най-външния слой на кожата. Посредством ексфолирането кожата се освобождава от замърсяванията, порите се отварят и епидермиса може да „диша“.

Прочети още >

Пробиотиците са живи микроорганизми, които оказват благоприятен ефект върху здравето на човека. Те служат  като щит на организма, който го предпазва от вредните бактерии.

Прочети още >

Депресия се нарича състояние, което се характеризира с ниско настроение и нежелание за активност. Това състояние предизвиква чувство на тъга, меланхолия, безпомощност, вина и унилост.

Прочети още >

Епилепсията е заболяване на централната нервна система (главния мозък), което се характеризира с епилептични пристъпи.

Прочети още >

Атеросклероза е заболяване свързано с промяна в структурата на съдовата стена на големите и средните артерии, което ги прави неспособни да изпълняват нормално функциите си.

Прочети още >

Придобитият имунитет възниква от момента на нашето раждане и се оформя след контакт с конкретен антиген (инфекциозен причинител). Този дял от имунната защита осъществява защита при повторен контакт със съответния антиген.

Прочети още >

Вроденият имунитет (естествена резистентност) се формира по време на ембрионалното развитие. Той се състои от бариери, които имат за цел да предпазят организма от вируси, бактерии, паразити и други чужди частици. Представен е от ...

Прочети още >

Акне се нарича състояние, при което се запушват отворите на мастните жлези и се образуват комедони и зачервени гнойни пъпки.

Прочети още >

Дермокозметиката представлява специален вид козметика, който се различава от обикновената с това, че съчетава в себе си лечебни свойства и в същото време се грижи за кожата.

Прочети още >

Терминът „хемороиди“ се използва за състояние, при което под въздействието на редица фактори, вените, намиращи се в областта на ануса и ректума се разширяват. В следствие на това те могат да бъдат опипани като възли.

Прочети още >

Наскоро от Световната здравна организация потвърдиха наличието на нова мутация на COVID-19, позната като Омикрон. Новият вариант на коронавируса се разпространява по света с безпрецедентна скорост. Омикрон е потвърден и в България, като се разпространява много бързо. 

Прочети още >

Имунна система се нарича система от тъкани и клетки, които се грижат за здравето на организма. Тя защитава тялото от бактерии, вируси, паразити и други патогени и елементи, несвойствени за организма. 

Прочети още >

АЛЕРГИЯ е свръхчувствителност към чужди, безвредни за организма вещества, които са неправилно идентифицирани от имунните клетки като заплаха. Описани са над 50 вида алергични реакции или алергии. Най-често срещаните алергии са ринит или сенна хрема, дерматит – включващ атопична екзема, алер...

Прочети още >

Задна хрема, заден ринит, постназална секреция са наименования на едно и също заболяване, често срещано с настъпването на зимните месеци. Характеризира се с отделянето и натрупването на слуз в задната част на носа и стичането ѝ към гърлото.

Прочети още >

Разширени вени се нарича състояние, при което се наблюдава увеличаване на вените – удължаване, увиване. Докато в миналото е било присъщо на по-възрастните, в последнитe години се забелязва при много млади хора, дори 20-25 годишни.

Прочети още >