Какъв спрей за нос да изберем?

С настъпването на есента и понижаването на температурите навън се понижава и имунитета и идва ред на настинките и течащите носове... Често се чудим точно кой спрей за нос да изберем, така че да отпушва носа ефективно, но и да не води до пристрастяване при по-продължителна употреба, което се налага доста често през есенно-зимния период.

Най-често първи избор са спрейовете за нос, съдържащи ксилометазолин.Ксилометазоинът е локален деконгестант. При прилгане той премахва отока на лигавицата и намалява секрецията от носа. Този ефект се постига чрез свиване на кръвоносните съдове в носа. Препоръчително е употребата на ксилометазолина да е за кратък период от време – не повече от 5-7 дни. Причината за това е, че кръвоносните съдове стават резистентни на ксилометазолина и може да настъпи хроничен оток и запушване на носа, което да налага продължителна употреба на капки за нос. Затова употребата им трябва да е по предназначение и за кратък период от време.

Ксилометазолинът е противопоказан за продължителна употреба и при пациенти със сърдечни заболявания, защото при тях се увеличава рискът от сериозни аритмии.

Затова днес ще ви покажем алтернативи на спрейовете за нос с ксилометазолин. Те са абсолютно натурални, могат да се използват продължително време и имат отличен ефект при хрема, настинка, ринити и синузити:

Синулан Експрес Форте спрей за нос 15 мл:

- бързо отпушва носа без да уврежда носната лигавица;
- елиминира бактериите и вирусите в носната кухина;
- представлява висококонцентриран разтвор от глицерол и етерични масла от мента, евкалипт, мащерка и розмарин;
- натурален състав, който подпомага дишането;
- облекчава симптоми на ринит и синузит с различен произход.

Силвъртус спрей за нос 15 мл:

- съдържа морска вода, зародишни производни на плод касис – естествен антиоксидант, етерични масла от ниауаи и евкалипт, течен екстракт от прополис и колоидно сребро - с  антимикробно действие;
- прочиства синусите;
- съдържа естествен антиоксидант;
- има освежаващ и балсамов ефект върху носната лигавица;
- подходящ за деца над 2 години;
- без глутен.

Муконазал Натурал спрей 20 мл:

- има полезно действие при различни инфекции заради минералите, които се съдържат – калций, магнезий, селен и цинк;
- има антисептично действие върху дихателните органи;
- противовъзпалителен ефект;
- спомага за изчистване на дихателните пътища;
- има антимикробно, антибактериално, антигъбично и противовирусно действие;
- притежава успокояващо и освежаващо носа действие.

Все по-често хората търсят билкови продукти за терапия на хрема и синузит. Билковите спрейове са с доказано действие в традиционната медицина и са ефективни при остри и хронични възпалителни процеси. Помагат за отпушване на носа, а някои от тях противодействат и на причинителите, попаднали в носната кухина.

Най-голямото предимство на натуралните спрейове за нос е, че могат да се ползват продължително в случай на хронични проблеми, без да доведат до пристрастяване.

Подходящи продукти

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения