Какво представлява Хашимото и как да се храним, когато сме диагностицирани с него?

Тиреоидитът на Хашимото е едно от най-разпространените заболявания на щитовидната жлеза. Познат е още като болест на Хашимото или само Хашимото. Представлява автоимунно заболяване, при което имунната система сама унищожава щитовидна си жлеза. Болестта засяга около 5 на 100 души. Може да се развие и при мъже, и при жени на различна възраст, но е 8 пъти по-често срещано при жените.

Заболяването води до хипотиреоидизъм - недостатъчност във функцията на щитовидната жлеза и в произвежданите от нея хормони. Хормоните, които тя произвежда, контролират начина, по който организмът използва енергията. Щитовидната жлеза влияе на почти всеки орган в тялото дори и сърцето. Без тези хормони много от функциите в организма се нарушават. При хипофункция на щитовидната жлеза организмът страда от дефицит на хранителни вещества, витамини и минерали.

Болестта на Хашимото може да се развива безсимптомно в продължение на години. Симптомите при хипотиреоидизъм са: лесна уморяемост и безсилие, косопад, суха кожа, студени крайници, покачване на теглото, изпъкване на очните ябълки, увеличена предна част на шията (гуша), меланхолия и депресия.

Много често при хипотиреоидизъм пациентите рязко покачват теглото си. Дори и след балансиране нивата на хормоните при прием на съответните медикаменти, назначени от ендокринолог, пациентите трудно „влизат във форма“ и намаляват отново теглото си. Затова е необходимо спазването на определен хранителен режим:

- да се избягва употребата на преработени и пакетирани храни;
- да се консумират повече бобови храни, крехко месо (пиле, риба);
- да се употребяват повече свежи плодове и зеленчуци;
- да се включат в менюто повече влакнини;
- да се намали приема на т.нар. бързи въглехидрати, които имат висок гликемичен индекс (бял хляб и тестени изделия от бяло брашно, захарни и сладкарски изделия);
- спазване на диета без глутен (среща се в зърнените култури – ръж, пшеница, ечемик, овес) – подобрява функцията на щитовидната жлеза и нивата на витамин Д;
- да се избягват млечните продукти -  лактозната непоносимост е много често срещана при хората с Хашимото. Изключването на млечни продукти от менюто може да подпомогне усвояването на лекарствата, функцията на щитовидната жлеза и храносмилателната система.

Кои други вещества са полезни при Хашимото?

- селен – с негова помощ се синтезират хормоните на щитовидната жлеза. Освен това е антиоксидант – пречиства тялото от свободни радикали и участва в имунната защита на организма;
- витамин Д – установено е, че 90% от пациентите с Хашимото имат дефицит на този витамин. Не е ясно болестта ли води до намалените му стойности или ниските му нива отключват заболяването.

Подходящи продукти

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения