Какво трябва да знаем за минералите?

Значението на минералите се изразява в участието им в производството на различни витамини, хормони и ензими. Те влияят на кръвообразуването, растежа и размножаването.
При недостатък и/или недостиг на минерали  настъпват нарушения в обмяната на веществата.

Времето на приема на витамини и минерали е от важно значение за степента на усвояването и начина им на действие.
Ако се приемат в правилната доза и точното време те могат да бъдат максимално полезни за организма и да осъществяват най-правилно функциите, за които са предназначени.

Минералите в организма се разделят на 2 големи групи: макроминерали и микроминерали в зависимост от съдържанието им в организма.

Макроминералите се намират в големи количества в тялото и изискват денонощен прием. Към групата спадат натрий, калций, фосфор, хлор, калий и магнезий.

Калцият е необходим за поддържане здравината на костите и зъбите, кръвното налягане и имунната система. Той се усвоява най-добре, когато се приема разделен  на две дози - сутрин и вечер.
Ако се приеме наведнъж по-голяма доза, може да се повиши рязко концентрацията на минерала в кръвта. При разделяне дневния прием в 2 дози се намалява и възможността от образуване на камъни в бъбреците или жлъчката.

Магнезият е необходим за поддържане на имунната система, мускулните съкращения и здравината на костите. Използва се при мускулни крампи, за здраво сърце и кости, както и за по-добър сън. Най-добре е да се използва вечер, тъй като може да предизвика сънливост.

Микроминералите се намират в малки количества в организма. Такива са желязо, цинк, манган, флуор, молибден, йод и селен.

Селенът е мощен антиоксидант - помага на организма да се справи с оксидативния стрес. В организма стресът се предизвиква от натрупването на свободни радикали, които увреждат клетки и различни структури в клетката.

Селенът се използва и като средство за  допълнително лечение на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, тъй като с негова помощ се произвежда хормона тироксин и е отговорен за превръщането на тироксина в неговата активна форма - тиронин.

Щитовидната жлеза е отговорна за правилното функциониране на метаболизма, има влияние върху апетита, телесното тегло и емоционалното състояние.

Селенът подпомага здравината на кожата и косата. Той стимулира производството на Q10 и унищожава свободните радикали, които са основна причина за стареенето на клетките и с това се обяснява анти-ейдж действието му.

Желязото е минерал, който е част от молекулата на хемоглобина и най-важната му функция е пренасяне на кислорода в тялото.

Желязото се усвоява най-добре когато се приема заедно с храна - по време на обяд или вечеря. Желязото трябва да се приема по време на хранене, тъй като при прием на гладно може да предизвика гадене и повръщане, а при хранене се увеличава отделянето на стомашни сокове и това предотвратява появата на нежелани странични реакции.

Цинкът е минерал с важна роля в организма, тъй като се съдържа във всички телесни тъкани. Необходим е за правилния растеж, развитие, мисловна дейност, фертилитет и правилната функция на имунната система – подпомага синтеза на протеини - участва в над 300 ензимни реакции.

Цинкът подпомага доброто състояние на кожата. Приеман по време на настинка намалява продължителността й. Възпрепятства прикрепването на вирусите към клетките в дихателната система.

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения