Колаген - функции в организма и видове

Основна и свързваща структура в тялото, на второ място след водата е колагенът. Той е неразтворим протеин и е най-широко разпространеният в човешкото тяло. Колагенът е най-важният, който участва в изграждането на съединителната тъкан. Намира се в кожата, костите, сухожилията, кръвоносните съдове.

Има около 16 типа колаген, които се срещат в организма. Почти всички видове са от тип I, тип II и тип  III.

Колаген тип I се среща най-много в кожата, костите, сухожилия, дентин, съединителна тъкан.

Колаген тип II се среща в хрущялите, стъкловидното тяло на окото.

Колаген тип III изгражда кожа, мускули и кръвоносни съдове.

КАКВА Е РОЛЯТА НА КОЛАГЕНА В ОРГАНИЗМА?

- за кожата - изгражда 80% от кожата. Намира се в средния слой на кожата - дермата и е необходим за подмяната и възстановяването на мъртвите кожни клетки. Освен това заедно с еластина поддържа кожата здрава, плътна и еластична. Установено е, че след 25-годишна възраст с всяка следваща година намалява производството на колаген в организма с 1%. След тази възраст започва да се разгражда повече колаген в организма отколкото се произвежда и се появяват фини линии и бръчки в резултат на намаления колаген в кожата.

- за здравината на костите и ставите - колагенът изпълнява ролята на строителен материал за образуване на ставните повърхности, костна тъкан, сухожилията, мускулите. Необходим е за правилното функциониране на опорно-двигателната система. Доказано е, че намалява сковаността и дискомфорта при движение.

- за мускулите - приемът на колаген стимулира производството на протеини, които отговарят за покачване на мускулна маса.

- помага в борбата срещу целулита

- участва в метаболизма

- в роговицата на окото се намира колаген тип I ,VIII и  IX. В стъкловидното тяло – колаген тип IX  и тип XI

- за зъбите - колагенът има основна роля не само в изграждането на зъбите, но и в устната кухина - гингивалните фибри от колаген придържат устойчиво зъба към венеца. В тъканта на венците се съдържа 99% от колаген тип I и тип  III. Когато има възможност за навлизане на бактерии около върха на корена се образува мека тъкан - гранулационна, която е подобна на венец и е със защитна функция. В новообразуваната тъкан преобладава колаген тип III. При изваждане на зъби съотношението между колаген тип V и тип  I се увеличава и постепенно намалява след като зарасне раната.

КОГА Е НЕОБХОДИМО ДА ПРИЕМАМЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО КОЛАГЕН?

- в зряла и напреднала възраст – с напредване на възрастта намалява активността на колаген - синтетазите (ензими, които участват в изграждането на колагеновата структура), и се увеличава тази на матриксните металопротеази (ензими, които разграждат колагена). В следствие на това колагенът рязко намалява с напредване на възрастта.

- при заседнал начин на живот и липса на физическа активност

- при активна физическа активност и при спортисти

- при проблеми при движение, болка, скованост

- при травми на опорно-двигателната система.

След като разгледахме основните функции на колагена в човешкото тяло ще ви покажем и видовете колаген, които се предлагат в нашата аптека.

Основните типове колаген, които се използват в колаген-съдържащите продукти са тип I, тип II и III. За усвояването на колагена е най-важна големината на молекулата му. Доказано е, че колагеновите частици с различна големина стимулират различни клетки да произвеждат различни видове колаген. При процеса ензимна хидролиза колагенът се хидролизира - трудно усвоимата молекула на белтъка се разкъсва на по-малки вериги, в резултат на което се получават биоактивни пептиди с нискомолекулно тегло, които се усвояват напълно от организма. Хидролизираният колаген осигурява аминокиселини в подходящо съотношение за производство на колаген в организма.

Роля на хидролизирания колаген: допринася за нормалната функция на всички стави (коленни, тазобедрени, на гръбначния стълб, малките стави на ръцете), за тяхната сила и гъвкавост; поддържа в добро състояние съединителната тъкан, сухожилията, костите и връзките; за коса, кожа, очи; намалява целулита; подобрява метаболизма.

Коланол капс * 20 съдържа 2 патентовани активни съставки - интактен колаген тип II и мицеларен екстракт от куркума.

Включеният в коланола колаген е неденатуриран, получен от рибен и пилешки хрущял чрез патентован производствен нискотемпературен процес, при който се запазва естествената триизмерна спирала на колагена. При попадане  в тънките черва интактният колаген предизвиква имунна реакция (орален толеранс), в която се активират имунни клетки, които стопират разграждането на ставния хрущял.

Допелцерц Колаген 11000 флакони * 30 - активни съставки:

- хидролизиран колаген
- витамин Д3 - поддържа състоянието на костите, зъбите и мускулите; усвояването на калций и фосфор; поддържа нормална концентрация на калций в кръвта; за нормалната дейност на имунната система.
- витамин С подпомага: самостоятелното образуване на колаген от организма; нормалното протичане на метаболизма и производство на енергия; устойчивостта на структурата на колагена; съвместно с микроелемента селен осигуряват антиоксидантно действие;
- мед - поддържа нормалното състояние на съединителната тъкан.

Допелхерц Колаген + Куркума +Джинджифил флакони * 30 - освен включеното в състава на Колаген систем активно вещество - хидролизиран колаген, вит. С и Д, микроелементите мед и селен, тук са включени допълнително куркума и джинджифил.

Активната съставка на куркумата е полифенолът куркумин, който по химична природа е хидрофобно съединение, което се усвоява трудно от стомашно-чревния тракт. Поради това като дрога от куркумата се използва сокът, при който растението е във вид максимално близък до естествения. Куркумата и джинджифилът помагат при хора със ставни проблеми, като повлияват положително върху сковаността и имат антиоксидантно действие.

Допелхерц Колаген Бюти флакони * 30 - колагеновите пептиди получени при хидролиза са с молекулна маса около 2кДа - стимулират производството на колаген от фибробластите (кожните клетки) в дермата.

В останалите видове колаген-съдържащи продукти, колагеновите пептиди са с молекулна маса около 3кДа, което повишава синтеза на колаген от хондроцитите (клетки в ставния хрущял). Резултатът от редовен и продължителен прием на Колаген Бюти:

- намалява първите следи от стареене;
- намалява дълбоките бръчки със 7% и след 4 седмици и с 20% след 8 седмици;
- 60% повече колаген в кожата;
- 15% по-еластична кожа след 4 седмици;
- подобрява структурата на повърхността и плътността на кожата-дермата;
- подобрява здравината и растежа на ноктите.

Допълнително са добавени витамини А и Е и екстракт от акай бери - с антиоксидантно действие; цинк и биотин - важни за доброто състояние на кожата; микроелемента мед - подпомага нормалното състояние на съдинителната тъкан, отговорна за еластичността на кожата и нормалната й пигментация.

Бестифлекс Стави саше * 30 - хидролизираният колаген (Fortigel) подобрява параметрите ставен дискомфорт, подвижност, гъвкавост при пациенти, които са имали трудности при движение, болки при извършване на физически упражнения или резки движения.

Бестифлекс 12G фл.25 мл * 30 - освен хидролизиран (говежди) колаген има допълнително:

- биотин - поддържа здравия и свежия вид на кожата и косата
- хиалуронова киселина - има хидратиращо действиевурху кожата и тъканите,подпомага гъвкавостта на ставите
- вит. С - подпомага производството на колаген

Бестифлекс Остео саше * 30 - колагенът в него е смес от колагенови пептиди получени чрез специфична хидролиза на говежди колаген тип I.

Освен него има включен витамин К2 под формата на МК-7, който е нужен за включване на калций в костната структура. Без него остеокалцинът - хормон, отговорен за синтеза на костния матрикс не може да се задейства и калцият не може да се абсорбира в костната маса. Това води до калцифициране на артериите с последващ дефицит в костите.

Също така има и витамин Д3: подпомага правилното усвояване на калций и фосфор; поддържа нормална концентрацията на калций в кръвта  и здравината на костите и зъбите.

Проензи Рапид плюс тб. * 30 и Проензи Рапид плюс тб. * 120 + 60 - активни съставки:

-глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат - основни компоненти на ставния хрущял, костите, ставните връзки и сухожилията, необходими са за правилната им структура и функция;
-босвелия - допринася за нормалната ставна подвижност;
- Expure комплекс - специална комбинация от чист колаген тип II и витамин С. Името ExPure от  (Extremely Pure), защото е от изключително значение чистотата на субстанцията.

Проензи Интензив тб * 30, Проензи Интензив тб * 60 – разработени по уникална формула:

- комплекс от растителни съставки с естествен произход - бяла върба, тамяново дърво и куркума, които действат на 3 нива - подхранване и възстановяване, блокиране на неблагоприятни процеси, успокоява и освобождава ставата;

- активно подхранване - съдържа се глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат с висока степен на чистота ( над 90%) в комбинация с колаген тип II в биологично активно състояние - това са структурни компоненти на хрущяли, кости, сухожилия и ставни връзки. Комбинираната употреба на трите съставки е по-благоприятна от колкото самостоятелния прием на колаген;

- по-добро усвояване на съставките - патентованата съставка BioPerine увеличава усвояемостта на витамините и минералите с до 80%.

Друг интересен колаген-съдържащ продукт е Оворон капс 580 * 48.

Той представлява специално разработена комбинирана формула, съдържаща Овомет ( Ovomet): натурална мембрана от яйчена черупка получена по 2 патентовани метода.

Мембраната на яйчената черупка съдържа хиалуронова киселина, колаген тип I, глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат - висококачествени съставки, които се натрупват в ставите и подобряват функционирането на ставния апарат.

Допълнително има още вит. Д3, сух екстракт от куркума и босвелия.

Нутридерма амп *10 е формула специално разработена за жени. Тя включва в себе си мощен комплекс от 22 активни съставки - колаген, витамини, минерали, антиоксиданти и растителни субстанции, които подпомагат за разкриване на женската красота - красива  и сияйна коса и кожа, здрави нокти.

Хидролизиран колаген тип II и хиалуронава киселина се съдържат в добавките Остео Диамант капс * 60, Бонген амп 10мл * 10 и Бонген Мега амп 10 мл * 16.

Това, което ги различава една от друга са допълнителните съставки.

За Остео Диамант това е зеленоустата мида, която е богата на аминикиселини, омега 3 мастни киселини и минерали.

Бонген ампули и Бонген Мега съдържат витамин С, витамин Д3 и екстракт от бамбук, богат на силиций. Това което пък отличава Бонген Мега ампули от Бонген ампули, е че в Бонген Мега има магнезий и В-комплекс, който е важен за протичане на метаболитните процеси и производството на енергия.

Витроген амп 10 мл * 16 съдържа колаген, натриев хиалуронат, водорасли Dunaliella, витамини Е и С и ресвератрол - мощен антиоксидант. Добавката допринася за поддържането на зрителната функция и има благоприятен ефект върху зрителното поле и очните структури.

Диас Колаген саше * 30 съдържа колаген хидролизат тип I, II и III, натурален колаген (неденатуриран – в естествената си форма), хиалуронова киселина, витамини С и Е.

Биосел капс 500 * 60 съдържа хидролизиран колаген тип II, хондроитинов сулфат и хиалуронова киселина.

Терапия Флекситера капс * 30 съдържа колаген, хондроитин сулфат, глюкозамин хидрохлорид и екстракт от джинджифил.

Колагенът е протеин, който е с огромни ползи за организма. Но е важно да се отбележи, че към която и от добавките да се насочите, ефекта от приема на колагена е с натрупване и трябва да се приема достатъчно продължително време, за да могат да се извлекат максимално ползите от този така жизнено важен за човешкото тяло протеин.

Галерия

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения