За тъмната страна на светлината

Лятото е любим сезон за мнозина от нас. Почти всички хора свързаме този сезон с положителни летни емоции, море, слънце и прекрасно настроение. В разгара на лятото всеки организира лятната си морска ваканция. Приготвяме багажа с бански, кърпи и ...слънцезащита разбира се...

KAKВИ  СА ПОЛЗИТЕ ОТ СЛЪНЧЕВАТА СВЕТЛИНА?

• науката е категорична,че организмът може да си набави витамин Д3 естествено, без прием да хранителни добавки само когато е изложен на слънчева светлина. Неслучайно този витамин се нарича „слънчевият витамин“. Витамин Д е необходим за имунната система и за поддържане здравината на костите;

• подобрява настроението и намалява риска от депресия – доказано е, че производството на серотонин, който регулира настроението, е в пряка зависимост от времето, в което сме изложени на слънце, тоест колкото повече време стоим под слънчевите лъчи, толкова по-бързо се синтезира серотонин, следователно по-щастливи и усмихнати сме ние.

КАКВА Е ОБАЧЕ ТЪМНАТА СТРАНА НА СВЕТЛИНАТА?

Слънцето е източник на ултравиолетова радиация. UV-лъчите са 3 вида: UVA, UVB и  UVC, като последните нямат влияние върху нас и нашата кожа, тъй като не достигат до атмосферата. UVA и UVB лъчите са основните вредители за кожата ни.

UVA лъчите проникват в по-голяма дълбочина на кожата. UVA лъчите са наречени състаряващи лъчи, тъй като водят до остаряване на кожата и увреждат ДНК на клетките й. Остаряването е естествен процес, но когато става под въздействие на слънчевата светлина се стига до преждевременното й стареене – този процес се нарича фотостареене. Причина за това, освен увреждането на ДНК на клетките, е оксидативния стрес предизвикан от UVA лъчите. Те генерират свободни радикали, които тялото неутрализира с помощта на антиоксиданти. Когато генерираните свободни радикали са повече от колкото тялото може да неутрализира, клетките започват да се увреждат – явлението се нарича оксидативен стрес. Свободните радикали разграждат колагена отговорни за здравината и красотата й. Появяват се бръчки,фини линии и дори хиперпигментации (напр.възрастови петна или лунички).

• UVA лъчите предизвикват и слънчеви алергии - проявяват се със сърбящ зачервен обрив. По-податливи са хора със светла кожа и такива, които имат други кожни проблеми.

• Основна причина са и за различните видове рак на кожата.

• UVA лъчите преминават и през стъкло, затова е от особена важност да използвате ефективна слънцезащитни продукти за лице, дори при работа в офиса.

UVB лъчите не проникват толкова дълбоко в кожата както UVA лъчите, но имат по-разрушителен ефект върху тъканите. Те са основни причинители на слънчевото изгаряне. По този начин тялото се предупреждава, че е било изложено на слънце продължително време. Симптомите са зачервяване, подуване, сърбеж, обриви, възпалена кожа.  Тази радиация не преминава през стъкло, но е достатъчна за образуване на свободни радикали в тялото. В дългосрочен план водят до рак на кожата.

Използването на ефективна слънцезащитна козметика намалява вредното действие на UV лъчите. UVA  защитата  е по-важна за кожата. Затова  необходимо ежедневно да се предпазваме от вредните слънчеви лъчи.

За да може да се насладим на лятното време и морето пълноценно имаме решение за вас. След като ви представихме нашите предложения за ефективна слънцезащитна козметика за тяло, сега ще ви покажем и нашата топ 3 класация на слънцезащитни продукти за лице, тъй като кожата на тази част от тялото ни е особено уязвима и изисква допълнителни и по-специфични грижи:

Авен Сънсимед слънцезащитен крем 80 мл - предназначен е за защита на нуждите на свръхчувствителната кожа. Изключителен фотозащитен комплекс - включва филтри за защита от вредното въздействие на UVA и UVB лъчите. Мощната му формула съдържа и антиоксиданти за борба със свободните радикали.
 
Авен Сънистик КА SPF50 стик 20г - предназначен за чувствителната кожа на лицето и чувствителни зони (устни, пигментни петна). Подходящ е за хора, предразположени към образуване на хиперпегментации (тъмни петна) и може да се употребява от малки и големи.

Авен флуид за лице SPF50 - предпочитан заради леката си флуидна текстура и високата степен на защита от неблагоприятното действие на УВ лъчите. Предназначен за нормална и комбинирана чувствителна и свръхчувствителна кожа на лицето.

Подходящи продукти

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения