Симптоми на Covid Делта и ваксините

Делта вариантът на Covid-19 вече е в България. В няколко области това е най-често срещаната мутация, която се отчита. В европейските страни картината е същата.

Този вариант на коронавируса се нарича индийски, тъй като за пръв път беше идентифициран в Индия. СЗО въведе обозначения за коронавируса - мутациите, които значително се отличават от предходните и предизвикват  тревога: Алфа - B.1.1.7, Бета - B.1.351, Гама - P.1, Делта B.1.617.2. Индийският вариант е доста агресивен и се разпространява бързо. 

Когато говорим за Делта Варианта, и изобщо за данни за разпространение на Covid-19, всяка конкретна информация е остаряла.

Начинът, по който вирусът инфектира (причинява заболяване), зависи от два ключови фактора:

- Вируснитe фактори включват елементи като скорост на репликация, начини на предаване и т.н. Вирусните фактори се променят с развитието на вируса. Той се адаптира така, че да оцелее и да се развие.
- Факторът гостоприемник са специфични за индивида. Възраст, пол, заболявания, диета, начин на живот, здраве и стрес -  всичко може да повлияе. Възможно е например при по-възрастните хора симптомите да се отличават от тези при по-младите.

Ето защо, при разкриване на симптомите и факторите на разпространение се вземат най-често срещаните.

Колко заразен е Делта вариантът?


СЗО обяви, че Делта мутацията е по-заразна от първоначалния вариант на коронавируса и от британския вариант - Алфа мутацията.

Ваксините на BioNTech/Pfizer и на AstraZeneca предпазват от тежки форми на Covid-19, предизвикани от Делта мутацията. Според публикуваните данни BioNTech/Pfizer защитава до 94% от хоспитализация още след първата доза, а след втората доза дори до 96%. Ваксинираните с AstraZeneca са защитени до 71% след първата инжекция и до 92% след втората доза.

Вирусът еволюира с времето и симптомите се променят. Симптомите при Делта мутацията са по-различни от тези, с които вече сме запознати. Започва се с главоболие, хрема, прегракналост и температура. При някои от заразените има и кашлица. Инфекцията като цяло наподобява обикновена настинка. Това пречи на лесното разпознаване на заболяването.

Предпазване от зараза не се отличава от мерките, с които вече привикнахме: хигиена и дистанция, носене на предпазни маски, редовно проветряване.

От СЗО съветват да се избягва пътуване до места, в които Делта мутацията е силно разпространена. Най-сигурната защита обаче си остават ваксините.

И така. Ако при вас се появят
- Главоболие
- Зачервено гърло
- Течащ нос
- Температура с втрисане
- Упорита кашлица
Тутакси се изолирайте и се свържете с Вашия личен лекар.

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения