Ковид мутации: Делта вариант

Вариантът Делта се разпространява по-бързо от останалите мутации на коронавируса. При него 1 инфектиран човек заразява средно 6-7 души, ако не са имунизирани.

От къде идва Делта мутацията?


Има 4 варианта на коронавируса: Алфа мутацията за пръв бе установена първо във Великобритания, Бета мутацията – в Южна Африка, Гама - в Бразилия и Делта мутацията – в Индия.

Вариантът Делта се разпространява по-бързо от останалите мутации на вируса. При него 1 инфектиран човек заразява средно 6-7 души, ако не са имунизирани. Болестта може да се прояви от 3 до 6 седмици след асимптоматично заразяване с Ковид 19 особено при деца под 5 год.

Делта мутацията се различава  от другите мутации по това, че за нея не са характерни загуба на вкус и обоняние. Симптомите са болки в гърлото, кашлица, висока температура, хрема. Британски проучвания показват, че делта вариантът се понася 40 – 60 % по-леко от алфа мутацията.

Поради бързото разпространение на Делта варианта, прогнозите са, че той ще измести агресивния алфа вариант. Данните сочат, че във Великобритания 90% от новите случаи са именно с делта варианта. Този вариант е по-заразен и за младото поколение, и за децата.

Възникват доста въпроси, някои от които:

Имунизираните застрашени ли са?


Проучване показва, че само напълно ваксинираните могат да са спокойни. Делта вариантът се разпространява и в държави, в които голяма част от населението са ваксинирани поне по веднъж.

Според проучване във Великобритания, една трета от хората, които са се заразили с делта вече са били получили първата доза от ваксината. Според институтът „Робърт Кох“ ваксините, допуснати в Германия, гарантират защита срещу делта само след пълната ваксинация. В момента в Германия 15% от Ковид случаите се дължат на делта варианта.

Новата вариация на Делта вируса – Делта плюс мутацията – с какво ще е по-различна от Делта мутацията и по-заразна ли ще е от нея?

Делта плюс вариантът е регистриран в няколко страни – в Индия, САЩ и Великобритания. 

За останалото, само времето ще покаже.

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения