Алергията - как да я лекуваме?

Алергията е защитна реакция на имунната система на човека, провокирана от повишена чувствителност към определени алергени. Алергените предизвикват реакция от страна на имунната система. Те са с различен произход:

- респираторни алергени - плесен, прах, цъфтящи растения
- ухапвания от насекоми
- хранителни продукти
- лекарствени продукти

Под действието на даден алерген се освобождава хистамин. Освобождаването на хистамин е основната причина за алергиите.

Симптомите на алергичните състояния са разнообразни и включват ринит, конюнктивит, сенна хрема и уртикария (подуване на кожата, зачервяване и парене като опарване от коприва). За лечение на тези симптоми се използват антихистамини – лекарства, които намаляват количеството на отделения хистамин или ефектите от него.

Те съществуват под формата на таблети, сиропи, спрейове за нос, капки за очи, кремове и унгвенти. 

Противоалергичните таблети се разделят на 2 групи – по лекарско предписание и без лекарско предписание. В тази статия ще говорим само за тези от тях, които се отпускат без лекарско предписание.

Освен по режим на отпускане антихистамините имат и друго разделение - от I и II поколение.

Разликата между отделните поколения е, че при представителите от първо поколение има странични ефекти свързани със сънливост,  замаяност, намаляване на вниманието и концентрацията, което трябва да се има в предвид при работа с машини, шофиране и други дейсности, изискващи концентрация на вниманието, като при употреба заедно с алкохол тези ефекти се засилват. Поради тази причина употребата им се ограничава - използват се при болест на пътуването, и като седативно средство при деца и възрастни, когато се цели да се избегне употребата на бензодиазепини.

Представител от първо поколение без лекарско предписание  е Алергозан тб 25 мг х 20. Използва се за лечение на сърбежи, симтоматично лечение на алергичен ринит, контактен дерматит и уртикария. Проявява като страничен ефект сънливост, което трябва да се има предвид при шофиране и работа с машини. Той съществува и под формата на крем и унгвент, които се прилагат при кожни обриви, предизвикани от алергии и след ухапвания от насекоми.

Представители от второ поколение са лоратадин, деслоратадин, цетиризин, левоцетиризин и фексофенадин.

Лорано тб 10 мг х 7Лорано тб 10 мг х 14, Клариназе тб х 10, Кларитин тб 10 мг х 10, Ролетра тб 10 мг х 10, Лоратадин тб 10 мг х 30  – всички тези лекарствени продукти съдържат активна съставка лоратадин.

Седативният ефект на лоратадина е незначителен. Има продължително действие и затова при деца над 12 години и при възрастни се употребяват само по веднъж на ден.

Клариназе таблетки съдържа допълнително деконгестант - псевдовфедрин, който спомага за отпушване на носа.

Цетиризинът е антихистамин, който се използва за лечение на алергични симптоми като назална конгестия, кихане, хрема, сърбеж в очите, носа и гърлото и обриви по кожата. Има продължително действие. Най-често се предписва по 1 таблетка дневно на възрастни и деца над 12 години.

Лекарствени продукти, съдържащи цетиризин са:

Алезодак тб 10 мг х 10, Зиртек тб 10 мг х 10, Зиртек тб 10 мг х 20, Зиртек Д тб х 6, Талерт тб 10 мг х 20, Алертесин тб 10 мг х 7.

Зиртек таблетки са разработени по формула за хора, страдащи от алергии с респираторен характер - алергичен ринит, сърбеж в носа, кихане, конюнктивит; потиска „ранната„ фаза на алергичната реакция.

Зиртек Д съдържа и деконгестант допълнително в състава си за отбъбване на носната лигавица.

Ксизал тб 5 мг х 7 и Ксизал тб 5 мг х 20, Ксивозан тб 5 мг х 20, Зенаро тб 5 мг х 7 съдържат като активна съставка левоцетиризин.

Левоцетиризинът е антихистамин от второ поколение с мощна антихистаминна активност. Показан е при алергичен ринит (сезонен и целогодишен) и хронична уртикария. Левоцетиризинът се отличава с оптимален профил на безопасност, не повлиява ежедневната активност, когнитивните и психомоторни функции и способността за шофиране.

Представителите от второ поколение не проявяват страничните реакции на тези от първо поколение и затова са по-предпочитан вариант. Освен това те имат дълъг и продължителен ефект – при някои представители около 20 часа, което е допълнително удобство по отношение на приема им – приемат се само веднъж дневно. След спиране на употребата им ефекта им продължава около седмица.

Интерес представляват Снизтоп дъвчащи тб х 30 и Рестив дъвчащи табл х 30 – и двата продукта съдържат биоактивни вещества от пъдпъдъчи яйца.

В Снизтоп има и добавен допълнително цинк. И двата продукта имат изключително бързо действие – до 10 - 15 минути и са с целогодишна ефективност. Допълнителни предимства са, че Снизтоп има приятен портокалов вкус, а Рестив може да се употребява при деца над 3 години.

Ринитал таблетки са хомеопатичен лекарствен продукт; подходящи са както за лечение, така и за профилактика на сезонна и несезонна алергична хрема. Предимство – подхоодящи са за деца над 1 година.

Антихистамини за локално приложение без лекарско предписание освен горе споменатите Алергозан крем и унгвент са Фенистил гел, Дермодрин маз, Псило-балсам гел и Калмидерм крем - използват се при екземи, кожни обриви, ухапвания от насекоми и след слънчеви изгаряния.

Фенистил гел - съдържа активна съставка диметинден – това е антихистамин, който проявява бързо действие. Има и охлаждащо действие.

Дермодрин и Псило-балсам съдържат антихистамина дифенхидрамин, който също е с добра ефективност.

Калмидерм съдържа тинктури от невен, лайка и коприва, масло от лавандула – за регенерация на кожата, ментол – с  приятно охлаждащо действие; основата на крема е емулсия, поради което е подходящ за суха и раздразнена кожа.

Спрейове за нос:

Алергодил спрей –съдържа антихистамина азеластин - използва се за лечение на алергичен (сезонен и несезонен ) ринит.
Моманос – съдържа кортикостероида мометазонов фуроат – използва се за лечение на възпалението (подуване и дразнене) в носа.

Капки за очи:

Забак колир - съдържа  кетотифен – нестероидно противовъзпалително средство за лечение на сезонен алергичен конюнктивит.

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения