Какво е ЧРЕВНА МИКРОФЛОРА?

Какво е ЧРЕВНА МИКРОФЛОРА?

Едва ли има човек, който да не е чувал словосъчетанието чревна микрофлора. От телевизия и радио, в социалните мрежи, все по често се говори за нея. Рекламират се препарати и хранителни добавки, които запазват или възстановяват нейното нормално състояние. Тя е изключително важна за здравето.

Какво представлява чревната микрофлора?

Чревна микрофлора наричаме цялата съвкупност от микроорганизми, които живеят в дебелото черво. Те са сред полезните бактерии в човешкото тяло, които са от съществено значение за човешкото здраве. "Добрите бактерии" участват в множество физиологични процеси:

- подпомагат разграждане на хранителни вещества от храната с цел усвояването им
- синтезират витамини, нужни на организма
- имат своята роля за редовната перисталтика на червата
- спомагат за стабилизиране на имунната система
- не позволяват развитие болестотворни бактерии
- други .

Балансът на чревната микрофлора се нарушава от различни външни фактори. Понякога това са както протичащи процеси на заболяване - различни инфекции. Друг път - самото лечение на заболявания, например прием на антибиотици. Дори и стрес, или друго емоционално състояние нарушават баланса на чревната микрофлора.

Човешкият организъм съдържа трилиони бактерии. Това е повече от 10 пъти в сравнение с клетките на тялото ни! Като тегло са само 2% от теглото ни. Множеството от всички бактериални видове в човешкото тяло се нарича микробиом. Много от тях се намират в различни тъкани и органи, които са в пряк досег с околната среда: стомашно-чревен тракт, кожа, дихателна система. Най-голям брой от полезните бактерии има в червата - между 1 и 10 млрд на куб. см. Над 10000 са вече познати и изследвани. Наличието на даден микроорганизъм се установява чрез директен анализ на ДНК.

Наличието на "добри бактерии" в нашия организъм ни предпазват от това да боледуваме непрекъснато. Ето защо, поддържането на нормално състояние, киселинност и концентрация на чревната микрофлора, е от изключително значение.

Съществуват множество ситуации, при които се нарушава балансът в чревната микрофлора. В такива случаи се прибягва до смяна на хранителния режим и прием на пробиотици

Пробиотици са специално подбрани комбинации от култивирани живи бактерии. Те подобряват общото здраве на организма. Всеки пробиотик има специфично действие: поддържане на чревната флора, на имунитета, на бактериалната флора на пикочните пътища.

1. Прокомбо е комплекс пробиотик и пребиотик, съдействащи за равновесието на чревната флора.

2. Биогайа + Витамин Д3 възстановява естествения баланс в чревната флора и повишава имунитета.

3. Або Флора 10 е синбиотик, който помага при чревни неразположения или чувство за тежест и подуване.


Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения