Черният дроб и метаболизма

Между черния дроб и метаболизма съществува връзка.

Черният дроб е сред жизнено-важните органи в човешкото тяло. Той е съществен елемент на храносмилателната система и има важна роля в метаболизма. След кожата, черният дроб е най-големият орган.

Нарушаването на нормалното функциониране на черния дроб може да доведе до летален изход. 

Три са основните групи вещества, от които човешкото тяло получава енергия и изгражда клетки и тъкани: въглехидрати, мазнини и белтъци. Черният дроб е основният орган, който взема участие в разграждането и превръщането им във важни за организма субстанции.

Въглехидрати:

Глюкоза и кръвна захар се образуват при разграждане на въглехидратите. Ако се приеме повече глюкоза от нужната за тялото, излишъкът се складира в черния дроб под формата на гликоген. При спадане на кръвната захар, черният дроб превръща гликогена в глюкоза. Тя се освобождава в кръвта, и се транспортира до тъканите.

Черният дроб, при необходимост, може да преобразува аминокиселини, лактат, пируват и глицерол в глюкоза. Глюкогенезата се стимулира от хормоните кортизол и глюкагон и се потиска от инсулина.
 

Метаболизъм на мазнините

Мазнините (липиди) се разграждат в черния дроб. Използват се за енергия. Транспортират се до мастните тъкани, където  се съхранява повече от 90% от енергията на човешкото тяло.

Черният дроб произвежда липопротеини – транспортни белтъци, тъй като мазнините са неразтворими във вода, в случая - в кръвта. Липопротеините циркулират в кръвта и служат за подпомагане транспортирането на важни мастни киселини между черния дроб и тъканите. На този принцип се транспортира холестерол. Мастната субстанция се използва се за призводство на алкални соли в състава на жлъчния сок, синтез на витамин D и полови хормони. Жизненоважна е за нервните клетки и мозъка.

Когато са нарушени обменните процеси, има вероятност холестеролът да се натрупа по стените на кръвоносните съдове, да намали пропускливостта им и да ограничи потока на кръвта. Постоянно високи нива предизвикват сърдечно-съдови заболявания. При натрупване в жлъчката, има вероятност да се образуват камъни.

Метаболизъм на белтъци

Черният дроб участва и в метаболизма на белтъчините чрез образуване на плазмени протеини и обмяна на аминокиселини. Клетките на черния дроб преобразуват аминокиселините, приети с храната и ги превръщат във вещества, които лесно се усвояват от човешкия организъм за производство на енергия. Отпаден продукт е амоняк, който е токсичен. Той се превръща в урея, която е по-малко опасна. Тя, чрез кръвта попада до бъбреците и се отделя с урината.
 
Черният дроб е от изключително значение. Дотук изброихме само обменната функция. Необходимо е органът да се пази от увреждане. Съществуват продукти, които са мощно средство за предпазване и поддържане на нормалните функции на черния дроб и жлъчката.  Те спомагат регенерирането на хепатоцитите, детоксикация и пречистване на организма от токсини. Подобряват храносмилателната и обменната функции на черния дроб.

Ако имате диагностициран чернодробен проблем и търсите определено лекарство за черния дроб, свържете се с нас!

ПРЕПОРЪЧВАМЕ:

Есенциале Енерджи капс. * 20, за здрав черен дроб, подпомага разграждането на мазнините
за разграждаане на мазнинитеЕсенциале Макс капсули - нормализират нарушена чернодробна функция и активността на ензимите му, регенериране на чернодробната тъкан.
регенериране на черния дроб

Лагоза - профилактика и лечение на черния дроб,
Лагоза - профилактика и лечение на черния дроб,


Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения