Какво представляват хемороидите: видове и лечение?

Терминът „хемороиди“ се използва за състояние, при което под въздействието на редица фактори, вените, намиращи се в областта на ануса и ректума се разширяват. В следствие на това те могат да бъдат опипани като възли.

Хемороидите се разделят на два основни вида – вътрешни и външни.

Вътрешните хемороиди се намират в долната част на ректума и началната част на аналния канал. Обикновено те не се проявяват с болка. За тяхното присъствие може да се съди при наличие на кръв в изпражненията.

Вътрешните хемороиди могат да се показват извън аналния отвор, когато нараснат достатъчно. Това може да се прояви с болка, обикновено при дефекация.

Външните хемороиди се образуват в областта на ануса. Тъй като в тази област има много рецептори за болка, тя е един от симптомите им. Болката е силна, появяваща се по време на изхождане. Външните хемороиди се характеризират с кървене, чувство за парене и сърбеж, опипваща се възлеста формация в областта на ануса.

Симптоми при хемороиди:

- Кървене по време на дефекация;
- Тъкан, изпъкнала през ануса по време и след изхождане;
- Чувствителност, дискомфорт или болка в аналната област;
- Сърбеж в аналната област.

За да се диагностицира, и за правилното протичане на лечение на хемороиди е необходима оценка от лекар проктолог. Диагнозата се поставя чрез комбинация от анамнеза (сведения за симптомите), ректално изследване и ендоскопия. Последното представлява изследване на аналния канал със специален уред (ендоскоп). Понякога се изисква колоноскопия, за да се изключи друг източник на кървене.

Хемороидите се развиват в 4 стадия:

Първи стадий е свързан с неприятно усещане в областта около ануса по време на дефекация, понякога придружено с кървене. Хемороидите не излизат извън ануса.
- Лекува се с диета, хигиенни навици, лекарства през устата, кремове, свещички и миниинвазивни процедури.

Втори стадий - при дефекация хемороидалните възли излизат извън ануса при напъване, след което се прибират спонтанно. Може да се наблюдава кървене и сърбеж.
- Лекува се с диета, хигиенни навици ,лекарства през устата, кремове, свещички и миниинвазивни процедури.

Трети стадий – при дефекация и напъване възлите излизат извън ануса, но не се прибират спонтанно. Налага се да се репоират с ръка.
- Лекува се с миниинвазивни процедури, диета, хигиенни навици, лекарства през устата, кремове, свещички и хирургични операции (ако няма успех от другите методи).

Четвърти стадий – хемороидите са трайно пролабирали и след прибиране с ръка излизат отново.
- Лекува се с хирургични операции, миниинвазивни процедури, диета и хигиенни навици.

Лечението и неговата продължителност зависи от вида на хемороидите(вътрешни, външни, и двата вида), стадия, дали освен тях има и други заболявания на ануса и правото черво.

При наличие на леки симптоми, препаратите за локално приложение могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта, свързан с хемороидите.

Цикатридина супозитории и Проктис-М унгвент – Основната им активна съставка е Натриева сол на хиалуроновата киселина, която:

- Активизира процеса на възстановяване и бързото заздравяване на тъканта, което потиска процесите на възпаление.
- Стимулира синтеза на колаген, като по този начин поддържа еластичността на кръвоносните съдове.
- Подсилва стените на кръвоносните съдове и подобрява локалното кръвообращение.

Детралекс таблетки х 90, Новарикс Хемо таблетки, Флевиа таблетки, Аскетон таблетки х 96, Цикатри Плюс капсули, Флебавен 1000 мг х 30 таблетки, Флебодиа таблетки, Диокет таблетки – Съдържат  природното вещество диосмин. Диосминът е венотоник, който повишава тонуса на мускулите на стените на вените.  Действа на малките кръвоносни съдове, като укрепва венозната стена, тя става устойчива и рискът от кървене е значително намален.
Масту унгвент и супозитории намаляват неприятните симптоми като дразнене, сърбеж, мокрене и парене в аналната област.

Матсан Дойч-С крем е продукт, който укрепва кръвоносните венозни съдове и намалява болката в третираните зони при хемороиди.

Колонпротект гел е продукт на билкова основа, който:

- Предпазва кожата около аналния отвор от раздразнение, възпаления и оток;
- Укрепва кръвоносните съдове;
- Спира болката, сърбежа и паренето при вътрешните и външните хемороиди;
- Стяга, успокоява, тонизира и възстановява чувствителната кожа.

Прокто-Гливенол крем се използва за  локално лечение на външни и вътрешни хемороиди.Съдържа  анестетик( лидокаинов хидрохлорид ), който незабавно облекчава болката, сърбежа и паренето, причинени от хемороидите.

Прокто-Изи представлява специално създаден почистващ продукт, под формата на пяна, предназначен за поддържането на добра анална хигиена, в случаите на дискомфорт, причинен от хемороиди.

Проктен крем притежава лубрикантно (смазващо) и протективно действие, стимулира тъканната регенерация. Действа чрез иновативния метод озонотерапия. Озонотерапията е съвременна медицинска алтернатива с клинично доказано противовъзпалително, антибактериално и регенериращо тъканите действие.

Борола Ентан капсули предпазват кръвоносните съдове и осигуряват нормалното кръвоснабдяване, което е от особено значение при хемороидите.


THD Cream е помощно средство с много предимства в терапията на хемороидите и симптомите им. Синергичното действие на компонентите на THD Cream му позволява да действа върху различните фактори, причиняващи хемороидалната болест:

THD създава филм върху хемороидите, предпазва третираната зона и създава благоприятна среда за заздравяване и неблагоприятна за размножаване на бактерии.

Мазната част от състава помага за смазване на третираната зона и улеснява отделянето на фекалиите, като по този начин намалява стреса върху възпалената област, като допълнително допринася за намаляване на болката по време на дефекация.

Естествените активни съставки на THD гел допринасят за бързото възстановяване на благосъстоянието, като спомагат за възстановяването на оптимални физиологични условия.

Флавоноидите във формулата на THD Cream имат антиоксидантно действие, в резултат на което,  допринасят за подобрение на локалната микроциркулация.

Подходящи продукти

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения