Какво е Омикрон и какво знаем за него?

Коронавирусът е една от най- нашумелите теми в последните години. Така нареченият Ковид-19 има вече няколко познати мутации - Алфа, Бета, Гама и Делта. Наскоро от СЗО потвърдиха наличието на нова мутация, позната като Омикрон.

1. Какво е Омикрон?

Новият вариант на коронавируса Омикрон се разпространява по света с безпрецедентна скорост, алармира Световната здравна организация. Омикрон е потвърден и в България, като се разпространява много бързо. Заразените са от всички възрасти - от деца, до хора над 60 години. Повече от половината заразени с новия щам на Ковид-19 не са ваксинирани. Сред ваксинираните, заболели с Омикрон, няма такъв с бустерна доза.

Изненадващият брой мутации във варианта Омикрон на коронавируса може да е знак, че той е възникнал при пациенти с отслабена имунна система.

2. От къде произлиза?

Омикрон е засечен за първи път в Ботсвана и Южна Африка. Новият вариант на Ковид-19 се разпространява все по-бързо. Вече е доминиращ в редица държави.

3. С какво се отличава от другите мутации?

Начинът на протичане на Омикрон у нас, засега при всички протича сравнително леко и без нужда от болнично лечение. При този вариант повторните инфекции са по-чести в сравнение с Делта варианта.

4. Колко е заразен?

Вариантът Омикрон изглежда по-заразен. Той предизвиква по-леки симптоми от варианта Делта. Това заключение направи шефът на Световната здравна организация. Тревожното е, че масово се заразяват хората между 20 и 30 години в големите европейски градове.

5. Какви са симптомите?

Омикрон атакува горните дихателни пътища и по-рядко долните и белия дроб.

Ранните симптоми на Омикрон в Европа са същите като при други варианти на коронавируса. Обикновено протича с хрема, суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост и температура – 37,5 – 38 градуса. Случаите със загуба на вкус и мирис с по-редки. Последното беше типично за останалите варианти.

6.  Имунизираните застрашени ли са?

Ваксините, базирани на информационна РНК, дават най-добра защита като бустерна доза. Според данните, те генерират най-високи нива на антитела, когато бустерната доза се постави от 3 и половина до 4 месеца след втората.

В момента, в повечето държави, съветват третата доза да е 6 месеца след завършването на първия цикъл.

Бустерната доза е около 80% ефективна срещу Омикрон, според предварителните данни. Това обявиха британски учени, изследващи новия вариант на коронавируса.

7. Как да се предпазим?

Мерките за предпазване от зараза не се отличават от тези, с които вече привикнахме: хигиена и дистанция, носене на предпазни маски, редовно проветряване.

От СЗО съветват да се избягва пътуване до места, в които Омикрон мутацията е силно разпространена. Най-сигурната защита обаче си остават ваксините.

И така. Ако при вас се появят:

- Главоболие
- Зачервено гърло
- Течащ нос
- Температура с втрисане
- Упорита кашлица

Незабавно се изолирайте и се свържете с Вашия личен лекар!


Съветите за Вас събра и систематизира екипът на Аптеки ОГАФАРМ!

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения