Витамин Д и ролята му за организма

Витамин Д (Vitamin D), известен още като „слънчевият витамин“ поддържа оптималното ниво на калций и фосфор в кръвта. Основната му роля е да доставя на организма калций, който е необходим за изграждане и поддържането на здрави кости.

Взима участие във вкостяването на костите и дентина.

Класическата роля на витамин Д е поддържането на костната минерална плътност. Некласическото му физиологично значение е върху имунната система на организма чрез регулилация на вродения и придобития имунитет и възпалителните процеси.

При проучвания е установено, че при дефицит на витамин Д хората по-често се разболяват и има по-висок риск от тежко протичане на болестта при тях.

В най-голяма степен това се отнася за инфекциите на дихателните пътища. Оказва се, че витамин Д има огромна роля в терапията на Covid-19. Този витамин има важна роля и в превенцията и терапията на някои заболявания – атеросклероза, епилепсия, депресия, остеопороза, множествена склероза.

Дефицитът на витамин Д в ранна детска възраст води до рахит (изкривяване на кости и крайници) и забавяне на растежа. В зряла възраст дефицитът води до понижено съдържание на калций, магнезий и фосфор в организма, което е причина за намаляване здравината на костите и по-лесната им чупливост.

Признаци за дефицит на витамин Д


- слаб имунитет - дефицитът на витамин Д е пряко свързан с повишен риск от по-чести инфекции и от по-тежко  протичане;
- болка в костите и ставите и мускулни крампи - може да се дължи на ниски стойности на витамин Д, който подпомага усвояването на калций в организма;
- хронична умора;
- депресивни състояния, лесна раздразнителност - в държавите, в които има по-малко слънце, има по-голям процент на хора с депресии и самоубийства;
- мускулна слабост;
- кожни проблеми и бавно зарастване на рани.

Дефицитът на витамин Д може да бъде установен с кръвен тест.

Този витамин има важна роля и в превенцията и терапията на някои заболявания – инфекции на дихателните пътища, атеросклероза, епилепсия, депресия, остеопороза, множествена склероза.

Витамин Д и опорно-двигателна система:


Необходим е за предотвратяване на остеопороза, рахит и превенция на фрактурите. Без витамин Д костите са тънки, меки и крехки и възстановяването след евентуална фрактура е по-затруднено. Положителното влияние върху скелетната система се дължи на способността му да доставя на организма необходимите му концентрации на калций и фосфор, които от своя страна са отговорни за здравината на костите и нормалната функция на мускулите.

Витамин Д и имунна система:


- потиска възпалителните реакции и автоимунни заболявания;
- подходящи нива на витамин Д стимулират вродения имунен отговор.

Витамин Д и множествена склероза: хора с по-високи нива на витамин Д са по-малко склонни да имат рецидиви или нови лезии с ЯМР след 5 години. Дългосрочното добавяне на витамин Д намалява риска от множествена склероза.

Витамин Д и невро-психични разстройства:


Проучване сред 56500 жени на възраст между  50 и 79 години показва, че високите нива на витамин Д могат да намалят значително риска от депресия. Има редица подобни проучвания, които установяват, че дефицитът е свързан с повишен риск от депресия, болест на Алцхаймер и епилепсия.

Витамин Д и рак:


Данните от изследванията върху животни и клетъчни култури демонстрират, че витамин Д или негови аналози могат да предотвратят развитието на рака или да забавят прогресията (метастазите). Установено е, че ниво под 20 ng/ml е свързано с 30 до 50% повишен риск от рак на дебелото черво, простатата и рак на гърдата, както и повишена смъртност от тези ракови заболявания.

Витамин Д и диабет:

Дефицитът на витамин Д е свързан с развитието на диабет тип 2, инсулинова резистентност, телесна мастна тъкан. Хората с дефицит имат висока инсулинова резистентност и риск от диабет тип 2.

Витамин Д и сърдечно-съдова система:


Клинични проучвания показват, че в допълнение на високия холестерол, тютюнопушенето, затлъстяването, високото кръвно налягане, диабета, ниските серумни нива на витамин Д са тясно свързани с появата на сърдечно-съдови заболявания. Витамин Д и неговите аналози показват също антикоагулантна активност. Тежкият дефицит на този витамин при хората е свързан с кардиомиопатия. В редица епидемиологични проучвания е установено, че рискът от увеличаване на сърдечно-съдови заболявания намалява при прием на витамин Д.

Поради много фактори броят на хората страдащи от недостиг на слъневия витамин се увеличава непрекъснато.Това е един от най-често срещаните и опасни дефицити, които засягат дейността на редица органи и системи в човешкия организъм.

Най-големият естествен източник на витамин Д е синтезът му в кожата от холестерола под действието на слънчевата светлина. Поради тази причина и другото име на витамин Д е „слънчевият витамин“. Организмът си набавя витамин Д чрез храната (около 10%), излагане на слънчева светлина (около 90%) и с хранителни добавки

За да си набавим витамин Д чрез храна е необходимо да включим в менюто си по-мазни риби (сьомга, пъстърва, скумрия, риба тон), също черен дроб, мляко, сирена, яйчен жълтък, ядки.

Но освен, че всяка храна не е достатъчно чиста, за да си набавим необходимото ни количество витамин Д, и не всеки човек може да усвоява еднакво добре всички храни. Затова е необходимо да си набавяме допълнителни количества от слънчевия витамин чрез хранителни добавки:

Детрикал Витамин Д3 таблетки 400 IU х 60
Витамин Д3 таблетки 1000 IU х 60 KRKa
Витамин Д3 2000 IU капсули х 120

Подходящи продукти

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения