Какъв е типът на Вашата кожа?

Ежедневно кожата е изложена на многобройни външни въздействия: сух въздух, ултравиолетови лъчи, замърсяване. За да остане здрава, мека и гладка, тя се нуждае от добри грижи.

Различните типове кожа имат различни потребности. Най-важната стъпка в грижата за кожата на лицето е познаването на нейния тип. Това ще помогне при избора на подходящи продукти.

Сухата кожа в повечето случаи e изтънена, чувствителна и с малки пори.


Характеризира се с намалено естествено производство на себум, което води до дехидратация. При хората със суха кожа бръчките се появяват по-рано. Много е важно дамите да използват ежедневно продукти за овлажняване. Такива са хидратиращите серуми и хидратиращи кремове за лице.

Нормалният тип кожа е гладка и с естествено сияен тен.


Този тип е най-рядко срещан. Порите са малки и не се наблюдава склонност към прекалена чувствителност. Нормалната кожа изисква най-малко грижи. При нея се използват по-леки продукти. Лосион и крем за лице сутрин и вечер са достатъчни.

След тридесетте е възможно кожата да стане по-суха, затова е хубаво да се следи нейното състояние в този период.

Мазната кожа е с големи пори и лъщяща.


Обратно на сухата, тя произвежда прекомерно количество себум. Прекаленото омазняване на кожата на лицето е предпоставка за появата на акне.
Най-важно е да се избягва допълнителното омазняване. Употребата на измиващ гел и специален гел-пяна сутрин и вечер е задължително.

През първите тридесет години този тип кожа е доста проблемен. След прехвърлянето им тя преминава от мазна към нормална. Поради тази причина бръчките се появяват по-късно и са по-малко.

Смесеният тип кожа е най-често срещаният. Тя може да бъде мазна в Т-зоната (чело, нос, брадичка), нормална или суха по краищата на лицето и бузите. Изисква по-специални грижи. Подходът изисква различни продукти в различните зони на лицето.

Младата кожа също изисква грижи.

От изключителна важност е една дама да изгради своята рутина за поддържане на кожата още в тийнейджърските си години. В противен случай, в средата на 20-те признаците на стареене може да се появят, и първите фини линии ще бъдат факт преди да сте навършили 30 години.

Кожата има най-силен синтез на колаген и еластин през 20-те и 30-те години. В този период е важно да стимулираме производството на колаген, както чрез подходящите козметични продукти, така и чрез храната. Колагенът придава на по-пухкав вид. Той се грижи и за нейната плътност и играе ключова роля в обновяването на мъртвите кожни клетки.

След навършване на четиридесетата година кожата губи еластичност и се появяват по-дълбоки бръчки под очите, около устата и на челото. В този период трябва да заложим на подмладяващи кремове, които стимулират образуването на колаген и изпъват кожата.

След прехвърляне на петдесетте се появяват отпуснати контури на кожата, дълбоки бръчки и пигментни петна. Тогава трябва да се съсредоточим върху лифтинг на кожата, запълване на бръчките и превенция на хиперпигментацията.

Ежедневно трябва да се използват кремове против бръчки, отговарящи на вашата възраст.

Ако в допълнение към бръчките и кожата е отпусната, добавете в своята ежедневна анти-ейдж грижа кремове с лифтинг ефект, които подпомагат стягането и възстановяват плътността.

Много фактори, които не зависят от нас могат да повлияят на добрия външен вид. Важно е да се придържаме към рутина в грижата за себе си.

Подходящи продукти

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения