Косопад: какви грижи да полагаме за косата си?

С наближаването на пролетта и по-топлите дни, всеки от нас започва по-често да хвърля поглед в огледалото за справка дали изглежда добре.

Видът на ноктите, кожата и косата след зимния период не е най-добрият. Често срещан проблем напоследък сред много мъже и жени се оказва косопадът.

Алопеция или косопад представлява загуба на коса на част от главата или тялото.

Косопадът може да бъде причинен от много фактори и по всяко едно време на годината. В голяма част от случаите, косопадът е причинен от нещадящата грижа за косата. Това включва често боядисване, използване на преси и сешоари, неправилно подбрани продукти за коса.

При мъжете загубата на коса се дължи основно на комбинация от генетични и хормонални фактори. Постепенното изтъняване на косата с възрастта е естествено състояние. По време на този процес се променя текстурата на косъма. Той губи плътността си и става с все по-малък диаметър. Изтъняването на косата е свързано с нейното стареене. В тези случаи е важно да използваме подходяща грижа. Тук идват на помощ шампоаните и флуидите за изтъняваща коса.

При повечето хора косопадът се проявява предимно през есенно-зимният период. Тогава косата капе, изтощава се и се накъсва. Пролетта също не се отразява много добре на косата. Обикновено през този преходен период тя изглежда суха и изтощена. Тогава е най-подходящото време да започнем да полагаме по-усърдни грижи за нейният вид.

При лечението на косопада обикновено се започва с хранителни добавки – витамини, минерали, аминокиселини и специфични подхранващи съставки. Те играят важна роля за вида на косата. Липсата на някои витамини може да има отношение към косопада. Препоръчително е витамините за коса да се приемат в продължение на 3-4 месеца.

Вътрешното лечение задължително трябва да се придружава от допълнителни процедури – маски за коса, лосиони, серуми, тоник и шампоани против косопад. Повечето от тези продукти са на растителна основа. Имат богато съдържание на витамини и минерали, които стимулират растежа на косата и подобряват нейният вид. При редовната им употреба косъмът бързо минава от фаза на покой във фаза на растеж.

Подходящи продукти

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения