Детокс през пролетта? - защо и как

Пролетта чука на вратата, и с нея неизбежно имаме нужда от освежаване. Освен дома ви, организмът също има нужда от пролетно почистване. 

През зимата често страдаме от настинки и грип, което налага лечение с медикаменти. Храним се с нездравословни храни, натрупваме килограми и се движим по-малко. Наближаването на пролетта е чудесно време да прочистим тялото си от токсините, натрупани през зимата. Един от най-добрите начини за това е детоксикацията.

Детоксикация е процес на елиминиране на токсините и остатъчните продукти, пречистване на червата, черния дроб, бъбреците, кръвта и кожата.

Кога имаме нужда от Детокс?

Тялото само ни подсказва, когато му е нужно прочистване. Това се случва чрез някои неразположения като главоболие, запек, поява на пъпки и честа умора.

Има различни начини за детоксикация, които включват хранителни добавки, билки и пречистващо хранене.

Неизменна част от по-здравословното пролетно начало е именно спортната рутина. Спортът помага да пречистим тялото си. Редовният спорт ще подобри енергийните нива, които след зимния сезон при някои хора са по-занижени.

За да е ефективно почистването на организма е необходимо да откажем или намалим консумацията на: алкохол, захар, бяло брашно, колбаси, преработени и пакетирани храни.

Важно за детоксикация са малките закуски и положителните мисли.

На мнозина не им се закусва. Закуската е ”Старт” на деня и не бива да я пропускаме. Започнете деня си с чаша вода с малко лимонов сок и мед. След 20 минути хапнете закуска, която да бъде приготвена от здравословни храни.

Здравословни храни за Детокс са:

Лимони -  те спомагат за стимулиране работата на черния дроб и храносмилателната система. Освен детоксикацията на организма, сокът от лимони тонизира, повишава имунитета и намалява теглото.

Грейпфрут -  подпомага черния дроб в естествената му функция за отстраняване и изхвърляне на вредните вещества. Освен това грейпфрутът понижава холестерола и подпомага храносмилането.

Авокадо - има способността да помогне на организма да произвежда глутатитон, който стимулира работата на черния дроб, помагайки му да изхвърля токсините, които вредят на организма.

Ябълки - богати на пектин, ябълките спомагат за елиминирането на токсини, натрупани в храносмилателния тракт.

Зелен чай - чудесен антиоксидант и е страхотен помощник в борбата срещу килограмите.

Освен изброените храни за детокс пийте много вода през целия ден.

Друг начин, който помага да се освободите от натрупаните токсини е приемът на хранителни добавки. Тук е важно да споменем, че те са само помощници в процеса на детоксикация и не са заместители на балансираното хранене.

На пазара има богат избор от хранителни добавки за детоксикация на целия организъм или на отделни органи.

Друго не по-малко важно е менталният детокс. Стресът е навсякъде край нас. Опитайте се да противодействате на негативните мисли като започнете да медитирате или да ходите на йога. Наспивайте се добре и мислете положително.

Подходящи продукти

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения