Погрижете се за здравето на костите си!

Знаете ли, че щом навършите 30, костите ви постепенно започват да губят плътността си?

Какво можем да направим ,за да намалим скоростта на този процес и да се радваме по-дълго на живот без болки в костите?

Всички знаем, че основен компонент за поддържане здравината на костите е минералът калций. При недостиг на калций костната система отслабва и се стига до лесна чупливост.

Калцият е незаменим минерал, който не се  произвежда в организма и трябва да си го набавяме с храната или чрез хранителни добавки. Приемът на достатъчно калций не е гаранция за здрави кости. Оказва се, че да поддържаме здрави костите си не е достатъчно да пием мляко или да приемаме допълнително калций.

В сравнително изследване е установено, че жените, които са приемали най-много млечни продукти като източник на калций, са имали повече счупвания от тези, които рядко употребяват мляко.


Каква е причината за това и какво можем да направим ние?

Причината е, че калцият се усвоява в много ниска степен от организма. Много важна роля за усвояването на калций  има витамин Д. Този витамин е от решаващо значение за здравето на костите. Витамин Д помага за регулиране на количеството на калция в организма. Дефицитът на витамин Д води до понижаване на усвояването на калций, магнезий и фосфор, всички от които имат значение за костната минерализация.

Недостатъчната минерализация води до омекване на костите. Резултатът е деформации на черепа, гръдния кош, изкривяване на костите на крайниците. Дефицитът на витамин Д води до мускулна слабост, повишен риск от падане и счупвания на костите и така нареченото „преждевременно остаряване“ на костите. При бебета и деца такъв дефицит се проявява като рахит –състояние, характезиращо се с костни деформации и забавяне на растежа.

Погрижете се за двигателната си система сега!

Подходящи продукти

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения