ДИАБЕТЪТ КАТО СОЦИАЛНО-ЗНАЧИМО ЗАБОЛЯВАНЕ

Захарният диабет (ЗД) е хронично заболяване, характеризиращo се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма. При тази болест панкреасът (задстомашната жлеза) не произвежда инсулин или тялото не може да използва произведения от панкреаса инсулин.

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса. Чрез него глюкозата постъпва в клетките на тялото, където се превръща в енергия. Чрез храната човек си набавя необходимата му енергия, която постъпва в организма като глюкоза. При прием на високо въглехидратни храни (хляб, ориз, картофи, плодове) се отделя глюкоза. Чрез хормона инсулин глюкозата се пренася от кръвта до всички органи и се превръща в енергия, която е необходима за функционирането им. Когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, за да задоволи нуждите на организма, кръвната захар се повишава. Високите нива на глюкоза в кръвта за продължителен период от време водят до увреждане на различни тъкани и органи в тялото.

Какви видове захарен диабет има?

- ЗД тип 1 – хронично автоимунно заболяване. При него не се произвежда достатъчно инсулин, което води до увеличена кръвна захар. ЗД тип 1 е известен като инсулинозависим. При него са увредени клетките на панкреаса, което води до доживотна необходимост от инсулин.

- ЗД тип 2 – най-често срещания тип диабет. Той е около 90% от всички случаи с диабет. При този тип има недостиг на инсулин и/или инсулинова резистентност (тялото не може да използва ефективно произведения инсулин).

- Гестационен диабет – едно от най-често срещаните метаболитни заболявания по време на бременност. Нарича се така, защото за пръв път по време на бременността при жената се установява повишена кръвна захар, без да е имала поставена диагноза диабет преди това. Заболяването в този случай има слабо изразени симптоми и се изразява най-често при преглед. По статистика на Международната диабетна федерация една от всяка шеста бременна има повишена кръвна захар.

- други видове диабет - развитие на диабет от различни придружаващи заболявания, генетични заболявания, генетични мутации, увреждане на панкреаса, прием на лекарства и други фактори, които водят до промени в клетките на панкреаса или в действието на инсулина.
Характерни симптоми и признаци на диабет включват:

- непрекъсната жажда;
- често уриниране;
- постоянна умора и мускулна слабост;
- отслабване без видими причини;
- бавно зарастване на рани.

При захарен диабет тип 2 много често симптомите остават незабелязани и така заболяването може да се развива достатъчно дълго време, без да бъде забелязано, за да се развият усложнения.

Диабет тип 1 рядко може да остане незабелязан, тъй като симптомите са ясно изразени и прогресират бързо.

Кои са рисковите фактори за развитие на захарен диабет тип 2?

- наднормено тегло или затлъстяване;
- близък роднина с диабет тип 2 – родител, брат/сестра, дете;
- установено състояние на предиабет;
- дислипидемия;
- хипертония, сърдечно-съдови заболязания.

Може ли да се предпазим от диабет?

Превенция може да има само при ЗД тип 2. ЗД тип 2 е социално-значимо заболяване и е водещ здравословен проблем в цял свят. Последица е от съвременния начин на живот. При промяна в начина на живот – увеличаване на двигателната активност  и здравословно хранене, което са рискове за развитието на диабет, се намалява риска от развитие на захарен диабет.

Кой хранителни добавки можем да използваме ?

Фавио Форте е комплексен продукт, създаден за специфичните нужди на хора с диабет, предиабет и метаболитен синдром.

Уникалната MON6X формула съдържа оптимални дози Алфа-липоева киселина, Лутеин, Цинк, Хром, Витамин А и Витамин Б6  и оказва благоприятен ефект срещу развитието на усложненията на диабета.

Диабекан e специална хранителна добавка, съдържаща концентриран екстракт от канела, хром и магнезий, която спомага за поддържане на нормалната концентрация на глюкоза в кръвта и на здравословни нива на кръвната захар.
Капсулите Диабекан стимулират инсулиновите рецептори и повишават способността на клетките да оползотворяват глюкозата. Допринасят за поддържане на нормален метаболизъм на макро хранителните вещества и намалява чувството на отпадналост и умора.

Диабефор Протект е комбинация от витамини, минерали и стандартизирани растителни екстракти, които предпазват диабетиците от най-често срещаните диабетни усложнения - предпазва и подсилва уязвимите органи и предотвратява оксидативното действие на нарушените процеси.

Диабефор Глюко е висококачествен натурален продукт, който допринася за поддържането на нормални стойности на глюкоза в кръвта при страдащите от диабет от втори тип, гестационен диабет, инсулинова резистентност и преддиабетно състояние.

Подходящи продукти

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения