Хлорофил – ефективно природно средство за детоксикация и намаляване на нежеланите телесни миризми

Хлорофилът представлява пигментът, който придава зеления цвят на растенията, водораслите и цианобактериите. Той е отговорен за протичането на фотосинтезата – процесът на улавяне и превръщане на слънчевата енергия в органични съединения – захари, при което се поглъща въглероден диоксид и се отделя кислород. Хлорофилът представлява сложна органична молекула, съдържаща по един магнезиев йон в своя център.

Както се подразбира, хлорофилът присъства във всички зелени храни и растения и чрез храненето попада в организма ни. Той представлява мастноразтворимо съединение, което ще рече, че за да бъде усвоен, подобно на витамини А, Е и К, е необходима мазнина в състава на храната. Съществува и полусинтетична водоразтворима разновидност на хлорофила, наречена хлорофилин. Разликата се състои в това, че вместо магнезиев йон, в структурата на органичната молекула е инкорпориран меден йон. От там произлизат някои различни свойства, най-важното, от които е, че по този начин молекулата става водоразтворима. Хлорофилинът, за разлика от хлорофилът, се усвоява в многократно по-високи степени от организма.

Хлорофилинът има над 50 годишна история на употреба в кулинарията, като оцветител, в алтернативната медицина и като хранителна добавка. Ползите от приема на хлорофилин за организма са многобройни, като най-важните сред тях са:

- действа силно антиоксидантно;
- оказва противовъзпалителен и антибактериален ефект;
- мощен детоксикатор;
- дезодорира вътрешната среда на тялото;
- подобрява състоянието на кожата;
- стимулира перисталтиката.

Хлорофилът и хлорофилинът притежават мощни актиоксидантни свойства – улавят свободните радикали и намаляват оксидативния стрес и клетъчното увреждане (Ursula M. Lanfer-Marquez et al. 2005). Този ефект се свързва с намаляване на възпалението в тялото, предпазване от рак и забавяне процесите на стареене.

Провеждани са проучвания върху ефекта на хлорофилина като противораково средство при опитни животни. Сред хора е документирана способността му да намалява риска от възникване на рак след прием на афлатоксини – канцерогенен токсин, произвеждан от гъбичка върху някои видове земеделска продукция. В друго проучване (Kwang-KyunPark et al. 1996) е установено, че хлорофилинът може да неутрализира канцерогенния потенциал на бензо[a]пирена – съединение, налично в цигарения дим и при горене на други материали, отговорно за причиняването на рак.

В друго проучване върху животни се наблюдава превенция на рак на дебелото черво вследствие на диета, богата на червено месо, която не осигурява достатъчно растителни храни.

Сред най-уникалните способности на хлорофилина е способността му да действа като вътрешен дезодорант. Това означава, че хлорофилинът неутрализира неприятната миризма от фекалиите, флатуленцията и урината. Помага при халитоза (лош дъх в устата). Намалява и неприятната миризма на потта при някои физиологични и патологични състояния.

Ефектът му при пациенти с фекална и уринарна инконтиненция е забележителен. При проучвания и анкети е отбелязано, че значително подобрява качеството им на живот посредством дезодориращия ефект. За същото докладват и колостомирани пациенти.

Едно специфично състояние, наречено триметиламинурия много добре се повлиява от приема на хлорофилин и се подобрява качеството на живот на хората страдащи от него. Триметиламинурията представлява генетично заболяване, при което се нарушава способността на организма да разгражда триметиламина – съединение, образувано при смилането на някои храни, сред които риба, яйца, черен дроб, бобови култури и други. Триметиламинът има специфична неприятна миризма на риба, а страдащите от невъзможност да го разграждат излъчват подобна миризма с телесните си течности включително пот, урина и вагинален секрет. Известно е още и като „Синдром на рибената миризма“. 

Хлорофилинът проявява антибактериален ефект, което го прави подходящ и за гаргара на устната кухина и срещу състоянието халитоза (лош дъх). Приложен външно, спомага за по-бързото заздравяване на рани и различни наранявания по кожата, повлиява благоприятно аглутинацията на еритроцитите и стимулира клетъчното обновяване.
Приемът на хлорофилин може да допринесе много за подобряването на общото здраве. Според учените може да подпомага процесите на детоксикация, чрез свързване и извеждане на токсини от организма, но и чрез стимулиране на ензимната секреция от черния дроб, с което също да подпомага обезвреждането на токсините.

Уверете се в детоксикиращата сила на хлорофилина с натурални продукти Chlorofresh® - толкова освежаващи, с естествен, дезодориращ тялото ефект!

Линия Chlorofresh® (Хлорофреш) включва едни от най-хитовите продукти на американската компания Nature’s Way. Съдържат висок клас хлорофил под формата на водоразтворим, високоусвоим хлорофилин, получен от листа на бяла черница /Morus alba L./.

Приеман перорално, хлорофилинът от черница, съдържащ се в продукти Хлорофреш, проявява силни дезодориращи, химиопротективни и хепатопротективни свойства, и спомага за:

- пречистване на кръвта;
- общата детоксикация на тялото и очистване на колона от токсините;
- стимулиране екскрецията на токсични и канцерогенни вещества от организма;
- подмладяване на кожата и контрола върху появата на акне;
- намаляване на нежеланата телесна миризма при обилно потене;
- премахване на лошия дъх;
- подобряване на резултатите при спазване на диети за отслабване.

Заради способността си да неутрализира неприятния мирис на потта, хлорофилинът е особено полезно средство при нездравословно хранене, запек, хормонални проблеми, лечение с тежки медикаменти и други условия, на които може да се дължи неприятната миризма  на тялото при по-обилно потене.

Въздействието на хлорофилина в продукти Хлорофреш засяга и най-критичните зони – подмишници, слабини и стъпала, като спомага за поддържане на свежия „чист“ аромат в тези области, включително при интензивни физически дейности.

С оглед на естествените си дезодориращи свойства, продукти Хлорофреш са подходящи и за жените в менопауза, при които се наблюдава засилено потене, активните спортисти, страдащите от хиперхидроза (обилно изпотяване), хората с наднормено тегло, в резултат от което се отделя повече пот.

Продукти Хлорофреш се предлагат в течен вариант, на капки и под формата на софтгел капсули. Притежават сертификат, издаден от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA), който удостоверява, че са безопасни за обща употреба (GRAS).

Подходящи продукти

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения