ПРОСТАТА и ПРОСТАМОЛ УНО

Простатата (от латински), наричана още простатна жлеза, е част от мъжката репродуктивна система. Тя произвежда секрет, който е част от семенната течност.

Простатата е разположена под пикочния мехур, зад нея се намира ректумът, а през средата ѝ минава уретрата. Разположението ѝ в непосредствена близост до пикочните пътища води до това, че патологичните изменения на простатата могат да доведат до проблеми, свързани с уринирането.

При раждането простатата тежи само няколко грама. Физиологичният ѝ растеж започва по време на сексуалното съзряване през пубертета и на около 20-годишна възраст тя вече е достигнала размер и тегло, типични за зрелостта. Периодът на второ нарастване започва около 30-тата и продължава до около 35-тата година.

Още не е напълно изяснено каква е причината за нарастване на простатата.
Според съвременните теории половите хормони - андрогени и естрогени -  са основните фактори за растежа на простатата.

При здравия мъж тя тежи приблизително 20 грама и по размер и форма наподобява кестен.
Нормалната простата без никакви патологични изменения е гладка и еластична.

Простатата участва в образуването на семенната течност (приблизително между 15 и 30% от семенната течност се образува от простатата). Семенната течност осигурява хранителна среда и предпазва сперматозоидите. Тестостеронът - хормон, който се произвежда от тестисите - играе много важна роля за регулиране на функцията на простатата.

Доброкачественото уголемяване на простатата, наричано ДХП (доброкачествена хиперплазия на простатата), е резултат от прекомерния растеж на простатата и се характеризира със симптоми на долните пикочни пътища, които силно влошават качеството на живот както през деня, така и през нощта.

Основни симптоми при уголемяване на простата са следните:

често уриниране през деня
• нужда от често уриниране през нощта
• чувство за непълно изпразване на пикочния мехур
спешни позиви за уриниране, дори когато в пикочния мехур има съвсем малко количество урина
• чувство за парене по време на уриниране (дизурия)
• трудно начало на уринирането
• много слаба струя и продължително уриниране
• отделяне на капки след края на уринирането
• изпускане на урина (инконтиненция)

Може да се наблюдават и смущения в сексуалния живот.

Основни прегледи и изследвания, използвани при диагностиката на ДХП и наблюдението на лечението:

Основен физикален преглед – лекарят преглежда корема на пациента, като обръща специално внимание на областта на бъбреците и пикочния мехур, както и външните гениталии (тестисите и отвора на уретрата).

Ректално туширане – основната цел на този вид преглед е да изследва симетричността, формата и промените в размера, плътността и повърхността на жлезата чрез пръст през ректума. Хомогенното увеличаване на простатата, нейната гладка повърхност, еластична и гъвкава структура дават основание за определяне на диагнозата доброкачествена хиперплазия на простатата. Този преглед е първата стъпка и основата за диагностициране на рака на простатата.

PSA (простатен специфичен антиген) – изследване, включващо вземането на кръвна проба и определянето на нивото на PSA. Нормалните стойности не трябва да надвишават 4,0 ng/ml. По-високи стойности сигнализират за възпаление на простатата, доброкачествена хиперплазия на простатата или рак.

Ехография на коремната кухина – с цел оценка на размера и структурата на простатата и количеството урина, което остава в пикочния мехур след уриниране.

Трансректална ултрасонография (TRUS) – изследване, което позволява да се определи точно размерът на простатата, както и да се направи оценка на вътрешната ѝ структура.

Причините за възникването на ДХП не са напълно изяснени. Най-значимите рискови фактори са:

напредналата възраст – колкото по-възрастен е един мъж, толкова по-висок е рискът от развитие на ДХП
хормонитепростатата е жлеза, зависима от мъжкия полов хормон тестостерон, но освен това и от женските хормони – естрогени.

Доброкачествената хиперплазия на простатата (ДХП) е заболяване, което често води до влошаване на качеството на живот и на здравето и до ограничаване на обществената и професионална дейност.
ДХП е особено неприятна, тъй като на мъжете, които страдат от нея, твърде често им се налага да посещават тоалетната, да избягват по-дългите срещи на обществени места, пътуванията, приема на много течности, както и да се отказват от ежедневните си навици, хобита и т.н.

Простамол® уно:
Всяка мека капсула съдържа 320 mg гъст екстракт от плодовете на Сереноа репенс (Serenoae repentis fructus extractum spissum).

Показания: използва се за лечение на мъже със смущения в уринирането (затруднено изпразване на пикочния мехур) вследствие доброкачествено уголемяване на простатата (неканцерозно), I и II стадий.

Простамол Уно предотвратява по-нататъшното уголемяване на простатата.
Простамол Уно не нарушава сексуалната функция.

Препоръчителната доза е една капсула дневно по едно и също време на деня. Капсулата трябва да се приема цяла, с достатъчно количество вода, след хранене. Ако сте пропуснали прием, не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Продължителността на лечението не е ограничено във времето. То зависи от вида, тежестта и протичането на заболяването.

Доброкачествената хиперплазия на простатата е продължително и хронично заболяване, затова и Простамол Уно трябва да се прилага продължително време.
Подобрение в симптомите може да се очаква след 6 седмици. За постигане на пълна ефективност може да са необходими около 3 месеца.
Простамол Уно може да се прилага в продължение на няколко години.

Противопоказания: Свръхчувствителност към Сереноа репенс или към някое от помощните вещества.

Притежател на разрешението за употреба: Berlin-Chemie AG, Германия.
Лекарствен продукт за мъже с екстракт от Сереноа репенс. Без рецепта. Преди употреба прочетете листовката. За допълнителна информация, моля, обърнете се към Берлин-Хеми/А. Менарини България ЕООД, София 1784, бул. Цариградско шосе 90, е-mail: bcsofia@berlin-chemie.com
Безплатна линия за съобщаване на нежелани лекарствени реакции: 0800 80 828

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на Ogapharm.bg и неговите специални предложения